Vinyl is keihard terug en aan het genieten van zijn tweede jeugd

Vinyl

2018 is het jaar dat de LP zijn 70ste verjaardag vierde. Nu zul je denken: “dat is kneiteroud”. Maar vinyl is volle bak aan het genieten van zijn tweede jeugd. De midlifecrisis heeft hij begin van deze eeuw overleefd en is nu terug voor de gouden jaren. Misschien is het dus een goed idee om in je platencollectie te investeren!

De verkoopcijfers schieten door het dak

Volgens Auxoro werden er in 1978 meer dan 340 miljoen(!) platen verkocht in Amerika. In 2006 bereikte dit aantal een all-time low met maar 900.000 verkochte platen, maar uit dat dal is de LP uitgevlogen. In 2017 werden er namelijk alweer dik 14 miljoen platen verkocht en zal dit jaar naar verwachting oplopen tot 20 miljoen!

Vinyl is de toekomst

Jazeker, vinyl is de toekomst. De helft van de mensen die LP’s kopen zijn namelijk de 25 nog niet gepasseerd. Deze platen zullen dus nog zeker een aantal generaties meegaan, want wat is er leuker dan door de platencollectie van je opa of oma te neuzen? Het is toch priceless wanneer jouw kleinkinderen dit later ook kunnen doen?

Tweedehands

Bij de platen die in 2017 zijn verkocht, zijn de tweedehands platen nog niet eens meegerekend. Dit is natuurlijk ook een markt die niet vergeten mag worden. Een klein voorbeeldje: in 2018 steeg het het bezoek aan platenbeurzen met 18%. Ook wisselen dagelijks tig platen van eigenaar op vlooienmarkten en ‘garage-sales’.

Golden Oldies

De enorme groei die de verkoop van LP de laatste jaren heeft doorgemaakt, komt vooral door Golden Oldies van bijvoorbeeld Fleetwood Mac, Nirvana, Pink Floyd en Abba. Dit zijn namelijk de meest verkochte platen van dit moment. Verwacht word dat met deze nieuwe groei van LP’s hedendaagse artiesten ook de tijd gaan nemen voor hun albums en zo op vinyl gaan produceren.

Beste genres

Meer dan de helft van de verkochte platen in 2018 waren rockplaten, met op de voet gevolgd door popmuziek. Fun fact: rap en hip-hop platen stijgen de laatste jaren ook steeds meer in populariteit.

vinyl
Credits: Mitch Lensink

 

Source :
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *