Vinylverkoop rijst de pan uit

vinylverkoop

2018 was het dertiende opeenvolgende jaar dat de verkoop van vinyl een groei doormaakte. Dit maakte Nielsen Music bekend, een bedrijf dat al sinds 1991 de muzieksales bijhoudt. We zouden vinyl echter te kort doen wanneer we alleen zouden zeggen dat het ‘groeit’. Cijfers laten namelijk zien dat vinylverkoop de pan uit rijst. Een rapport van online platenzaak Norman Records onthulde dat de verkoop van vinyl vervijfvoudigde in de periode van 2013 tot het einde van 2018, met alleen vorig jaar al 4,2 miljoen verkochte platen in het Verenigd Koninkrijk.

Op dit moment bevinden de verkoopcijfers van vinyl zich op het hoogste punt sinds het begin van de jaren ’90. 1 op de 10 van alle fysieke albums wordt op vinyl verkocht. Niet slecht voor een uitvinding die al ruim 70 jaar oud is.

CD’s minder populair

Hoewel er nog steeds genoeg muziekliefhebbers zijn die nog steeds gebruik maken van hun CD-spelers, de afgelopen decennium daalde de verkoopcijfers van cd’s enorm. In 2018 werden er slechts 32 miljoen cd’s verkocht, dat is 100 miljoen minder dan in 2008. Ouch.

Cassettebandjes on the climb

Aan de andere kant van die medaille zagen we in 2018 de verkoop van good old cassetebandjes met 125,3% stijgen ten opzichte van 2017. Het was zelfs het beste jaar sinds 2004, met bijna 50.000 verkochte cassettebandjes.

Vinylverkoop-2
Credits: Af Meftah
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *