Lekker hapjes binnen hengelen: 8 gouden regels

Het kan nogal lastig zijn wanneer je jezelf voorneemt om vanavond een flinke vangst mee naar huis te nemen. Eenmaal in de kroeg lijkt het toch niet helemaal te gaan lukken. Al die vissen in de zee, maar niemand wil in je netje zwemmen. Maar dat is vanaf nu verleden tijd. Want als de kanjer die jij bent, gaan we jouw kansen op slagen tijdens je volgende kroegsessie eens flink verhogen. Zet je vissershoedje maar op en vergeet vooral die hengel niet thuis, want met deze gouden visregels ben jij straks sowieso kampioen visser.

Vissen 101: De acht gouden regels bij vissen

Visregel 1. Elke hengel vangt vis

Laten we beginnen met de gouden regel onder de vissers: elke hengel vangt vis. Zie jezelf als die hengel en die prachtige mensen als de vis. En perfectioneer die hengel, work what your mama gave you. Ben trots op jezelf, jij bent die dure high class hengel uit de viswinkel. Puistjes op je hoofd, een muffintop van die wekelijkse Mac Donalds sessie of kale plekken als resultaat van de vele stress die het leven jou gebracht heeft? Dikke boeien. Gewoon lekker vissen jij.

Visregel 2. Goed aas is het halve werk

Ga je voor levende aas, of kies je voor kunst aas? Allemaal dingen om over na te denken voordat je gaat vissen. En allebei erg afhankelijk van je kwaliteiten. Kun jij lullen als Brugman, lok je die visjes met je prachtige ogen of heb jij gewoon al dertig openingszinnen voorbereid? Ga dan vooral voor levend aas. Maar ben jij een beetje ongemakkelijk of val je onder de categorie ‘uitgeleefde Lidl-hengel’? Ga dan voor de kunst aas. Voer de vis op andere manieren. Een biertje is een geweldig voorbeeld van kunst aas namelijk. Wie zegt er nou ‘nee’ tegen alcohol? Mocht bier niet werken kun je ook het grotere geschut te voorschijn halen. Een baco’tje ofzo.

Visregel 3. De voorjaarsschar

Ah, daar hebben we hem. De prachtige voorjaarsschar. Deze geweldige vis is een stuk makkelijker binnen te halen in het voorjaar en in de zomer bijvoorbeeld. Maar ook in de winter is hij te vinden, als je goed zoekt althans. Deze schar houdt er van om zich schaars te kleden, plaatst quotes op instagram als ‘fun times, tan lines’ en ziet er bovengemiddeld goed uit. Ook zijn ze vaak bovengemiddeld aangeschoten en dat is een behoorlijk goed begin voor jou. Als je namelijk lang genoeg langs deze vissen af blijft varen bijten ze vanzelf een keer in je aas. Ideaal voor de beginnende visser dus.

Visregel 4. Zet een streepje met krijt op je hengel voor de juiste diepte

We quoten: “Wanneer je vist met de vaste stok, dan is het zaak om op de juiste diepte te vissen.” Enorme wijze woorden, al zeggen we het zelf.

Foto: Oskars Sylwan

Visregel 5. Grote brasems vragen geduld

Jazeker, mensen. Geduld is een schone zaak, helemaal met vissen. Gooi subtiel die hengel van je uit en wacht tot er iemand hapt. Probeer niet het water in te duiken en als een ongeleid projectiel om je heen te graaien. Houden visjes niet van. Een simpele blik, grappige opmerking of flirterige aanraking is wat die visjes écht warm maakt. Rustig afwachten wanneer je aas klaar ligt, zorg dat je zo glad bent als een aal. Dat heeft veel meer effect dan wanneer je je aas letterlijk in de bek van de vis probeert te proppen.

Visregel 6: Als de vis goedkoop is, stinkt het

Er zijn natuurlijk uitzonderingen op deze regel. Soms ruikt een goedkope vis ook best redelijk. Maar wanneer de Albert Heijn hem al in de ‘weggooien is zonde’ categorie geplaatst heeft, is dit niet zonder risico.  In de meeste gevallen kan een stinkvis dan wel vervelende gevolgen hebben. Maar toch kan goedkope vis heerlijk smaken wanneer je gewoon even wanhopige tijden doormaakt.

Want ja: het kan niet elke dag kaviaar zijn, jongens!  “Wanhopige tijden vereisen wanhopige maatregelen”.  Dan hoef je niet altijd per se sushi van hoge kwaliteit. Wanneer de vis inderdaad stinkt, dan kan het lang niet altijd kwaad om toch de zee te bevaren. Wasknijper op die neus en gaan. Vergeet geen regenponcho mee te nemen, risico is hierbij namelijk niet uitgesloten. Maar denk er maar zo over: “Wie de vis neemt, moet ook de graten accepteren.”

Visregel 7: Haring in het land, dokter aan de kant

Vis eten is enorm goed voor je. Je verbrandt er caloriën mee, het maakt je gelukkig en het leegt de tank zo op zijn tijd. Dus eet vooral vis wanneer het er is. Jij hebt echter waarschijnlijk geen zin in een zure haring. Wanneer je de vis goed verpakt zul je merken dat er vrijwel géén nadelen aan een visje op zijn tijd zitten. Dan staat GGD alleen nog maar voor Goed GeDaan!

Visregel 8: Aan iedere goede visser ontsnapt wel eens een aal

Neem het jezelf dus vooral niet te veel kwalijk wanneer na lang wachten die vis toch ontsnapt. Ze zijn nou eenmaal soms lastig te vangen, ligt niet aan jou. Ga dan dus ook niet meteen terug aan land, gooi gewoon een nieuwe aas uit en wacht tot er een ander visje hapt. Blijf gewoon zo kalm als een zalm. Want zoals er genoeg vissen in de zee zijn, zijn er  genoeg thirsty mensen in de kroeg. En onthoud vooral: Hij die ‘s nachts vist, moet overdag zijn netten drogen. 

Foto: Oziel Gómez
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *