Waarom festivalmuntjes moeten blijven

Of we het willen of niet, langzaam maar zeker verdwijnen de muntjes uit het festivalbeeld. Steeds meer festivals vinden het nodig om volledig cashless te worden en kun je dus alleen met pin betalen. Maar waarom eigenlijk? Het is inderdaad niet ideaal om bij aankomst je eerste half uur in een rij te staan om je festivalmuntjes te halen, maar het heeft ook zeker zijn voordelen. Wij sommen ze voor je op.

Muntjes zijn meer festivalproof

Op festivals heb je te maken met onzekere factoren en als er geen goede internetverbinding is werkt een pinapparaat simpelweg niet. Een kleine onweersbui kan al roet in het eten gooien en hoe langer het duurt voor mensen hun drank hebben, hoe grimmiger de sfeer wordt. Nu zal de ontwikkeling in technologie dit probleem op den duur gaan tackelen, maar tot die tijd gaat het gemak van een festivalmuntje boven die van een pinapparaat.

Snelheid

Wanneer je pint moet een barmedewerker een bestelling invoeren voordat je je drankje kan afrekenen. Vervolgens moet je pinpas op het apparaat gelegd worden en akkoord geven voor de transactie. Vervolgens gaat hij of zij je drankjes halen en brengt deze naar je toe. Die extra handeling lijkt misschien te verwaarlozen, maar als er een dorstige roedel wolven op hun drankje aan het wachten is kunnen er wel eens slachtoffers gaan vallen. Een muntje ruil je voor een drankje en voor je het weet ben alweer onderweg naar de dixi’s om een blauwe Mitsu weg te spoelen.

festival muntjes 2

Rondje halen

Een rondje betalen voor je festivalsquad is op zich helemaal geen gek idee, totdat je het bedrag ziet dat je moet pinnen. Je leidt snel de barmedewerker af om je saldo te checken op je telefoon. Kut, niet genoeg. Met festivalmuntjes heb je dit probleem niet. Iedereen geeft een muntje en klaar is Kees. Geen gezeik en iedereen blij wanneer jij terugkomt met twee draagtraytjes bier. “Je hand ophouden als je een rondje haalt, is een essentieel onderdeel op festivals”, zegt Bente Bollmann van Mojo, dat onder meer Lowlands organiseert.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een hot topic in de festivalscene en organisaties proberen hun festival ‘circulair’ te maken. Feesten waarbij ene positieve impact op het klimaat wordt gemaakt. Waar festivalmuntjes voorheen vooral van plastic zijn gemaakt, kiezen steeds meer festivals om hun muntjes biologisch te maken. Komen de munten in de natuur terecht, dan worden ze bij blootstelling aan lucht, vocht, zonlicht en bacteriën afgebroken en omgezet in CO2, water en biomassa. Dat maakt het een duurzame keuze en ideaal voor evenementen buiten.

Betrouwbaar

Muntjes zijn muntjes en zijn super betrouwbaar. Het is een bewezen systeem en mensen zijn het gewend. Daarnaast zijn ze haast niet te vervalsen omdat je er op het festival zelf pas achter komt hoe het gekleurde plasticje eruit gaat zien. Oke, je houdt er wel eens één of twee over, maar het is toch heerlijk om op maandagochtend met je brakke kop gekleurde festivalmuntjes in je zak te vinden. Dat betekent dat je tot het gaatje bent gegaan en geen druppel meer kon drinken. Chapeau!

festival muntjes 1

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *