De voordelen van ‘knuffeldrug’ oxytocine

oxytocine

Oxytocine is een lichaamseigen drug waar eigenlijk maar weinig over bekend is. Als ik het wereldwijde web moet geloven is oxytocine het volgende: een hormoon en een neurotransmitter en net als vasopressine een cyclisch nonapeptide geproduceerd in de magnocellulaire neurosecretoire cellen van de nuclei supraopticus en paraventricularis in de hypothalamus. Snapte. Nee, ik ook niet. Maar omdat we bij Mellowed irritant nieuwsgierig zij,  zochten we het voor je uit.

Touch me tender

Aanraking zorgt ervoor dat er een hormonale reactie opgang komt. Oxytocine, het ‘knuffelhormoon’, wordt aangemaakt in hersenen en geeft een seintje aan de hypofyse, welke de hormoonhuishouding reguleert. Vervolgens wordt er een sein doorgegeven aan het zenuwsysteem. Een stijging van oxytocine in het lichaam maakt vervolgens dat er allerlei (vaak positieve) processen opgang komen waar niet alleen je  lichaam en geest baat bij hebben, maar ook je partner of je kinderen, aangezien je een positievere attitude naar hen ontwikkelt.

Voordelen

Maar aanraken is natuurlijk niet alleen knuffelen. Bij bijna alle vormen van menselijke intimiteit zoals seks, oogcontact en aanraking komt oxytocine vrij. En dit is f*cking gezond. Weet je waarom? Hierom:

  1. Het is een natuurlijke middel tegen stress
  2. We er beter door slapen
  3. We voelen ons meer verbonden met de mensen om ons heen
  4. We zijn weerbaarder weerbaarder zijn
  5. Zorgt voor een rustig en vredig gevoel

Na het lezen van dit artikel is het dus een mooi moment om die hoogglans marmeren muur die je om je heen hebt gebouwd af te breken. Knuffel, seks en staar er op los. Oxytocine is de nieuwe keta!

Source :
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *