Waarom het belangrijk is om in het weekend uit te slapen

Uitslapen

De hele week verheugen we op het weekend, omdat dit voor veel mensen betekent dat ze kunnen uitslapen. Toch bestaan er ook ochtendmensen. Ik weet het, my mind is ook blown. Deze mensen vinden het heerlijk om óók in het weekend vroeg op te staan omdat ze uitslapen een waste of time vinden. Behoor jij wel tot de mensen die in het weekend eindeloos in bed kan liggen en het liefst naakt?  Dan hebben we goed nieuws voor je!

Er gaan allerlei geruchten dat te veel slaap niet goed voor je zou zijn en dat je juist níet moet uitslapen in het weekend. Nu is er een onderzoek dat het tegendeel bewijst en laat weten waarom je zaterdag en zondag lekker lang in je nets moet blijven liggen.

Onderzoek uitslapen

Wetenschappers van de Stockholm University hebben ontdekt dat mensen die ’s nachts maar aan 5 uur slaap komen, een grotere kans hebben om jong te sterven. Klinkt heftig, maar dit onderzoek wees ook uit dat de wanneer je wat uurtjes inhaalt in het weekend, dit allemaal weer compenseer. Dat betekent dus als je in het weekend ongeveer 9 uur slaap pakt, het risico op jong overlijden niet zal toenemen.

Voor het onderzoek hebben wetenschappers de gegevens van meer dan 43.000 mensen ontvangen onder de 65 jaar. Na ongeveer dertien jaar hebben ze gekeken naar de hoeveel sterfgevallen onder die mensen en of er een link was tussen de mensen die waren overleen en hun slaapgedrag. Natuurlijk hoeft het slaapgedrag niet iets met het overlijden te maken hebben, aangezien er genoeg andere factoren zijn waardoor je kunt komen te overlijden. De wetenschappers konden wel concluderen dat mensen die doordeweeks minder slaapuren hadden, deze in het weekend compenseerde.

Nu is het niet zo dat je de opbouw van gemiste slaapuren zomaar elke week kunt goedmaken in het weekend, maar het gaat hier om je vermoeidheid. Die vermoeidheid die je opbouwt kun je in het weekend goedmaken door lekker iets langer te blijven liggen en volledig tot rust te komen.

Ideale hoeveelheid slaap

Nu hoor je ons zeker niet zeggen dat je doordeweeks per sé weinig moet slapen en in het weekend minsten 9 uur slaap per nacht te pakken. Het is belangrijk om iedere nacht proberen voldoende slaap te hebben, dit aantal ligt volgens onderzoekers tussen de 6 à 7 uur per nacht.

Uitslapen-1
Credits: Lisa Fotios