Dit is waarom we zo graag meeblèren met liedjes van vroeger

Iedereen heeft vast wel die ene vriend of vriendin die steeds liedjes opzet van de Spice Girls, High School Musical of de Backstreet Boys. Of misschien ben jij diegene wel. Ook al doen mensen soms alsof ze het ontzettend irritant vinden, de meeste van ons genieten van het luisteren naar liedjes van vroeger. Lekker meeschreeuwen en het liedje woord voor woord uit je hoofd kennen. Heerlijk toch? Ben je nou benieuwd naar waarom we dit doen? Dan hebben wij voor jou het antwoord.

Het onderzoek dat ons leidt naar het antwoord

Er is onderzoek gedaan naar waarom ze zo gek zijn op liedjes van vroeger. Onderzoekers hebben gekeken hoe en in welke leeftijdscategorie, verschillende nummers werden gekoppeld aan de meeste herinneringen. De nummers die het populairst waren en het meest werden onthouden, stamden uit de tijd wanneer de proefpersonen jongvolwassen waren. Ook kwam er uit het onderzoek dat dit de nummers waren waar de meeste positieve herinneringen aan verbonden waren.

liedjes van vroeger
Credits: bruce mars on Unsplash

Bij jongvolwassenen viel het op dat ze de liedjes die zijn uitgebracht vóórdat ze waren geboren het leukst vonden. Dit herken je misschien wel als je op dit moment jongvolwassen bent. Als je nu liedjes als ‘Baby’ van Justin Bieber of ‘California Girls’ van Katy Perry hoort draai je je misschien liever zo snel mogelijk om. Toch kan het zijn dat je, wanneer je wat ouder bent, het heerlijk vind om met deze liedjes van vroeger mee te schreeuwen. We gaan het zien.

Onze life experiences

Wat je misschien wel bekend in de oren klinkt is dat muziek een grote link heeft met onze emoties en herinneringen. Muziek linken we sneller aan periodes in ons leven. Waar we het meest naar linken is naar sociale evenementen en positieve herinneringen die op het moment van het horen van de betreffende song plaatsvond. We onthouden de herinneringen van de leeftijd 10 tot en met 30 jaar oud het best, aangezien in deze periode de meeste biologische en hormonale veranderingen plaatsvinden. Zo leer je nog eens wat van Ome Mellowed.

Credits: Eric Nopanen