Dit is waarom je de hik krijgt van alcohol

hik

De afgelopen dagen stonden over het algemeen in het teken van jezelf volproppen en elke fles drank in huis soldaat maken. Met kerst is het de kunst om zoveel mogelijk teut te zijn, om enigszins met je (schoon)ouders te kunnen dealen. Waarschijnlijk heb jij ook te diep in het glaasje gekeken. Om dat feit nog eens pijnlijk te benadrukken krijg je een oncontroleerbare hik waar je maar niet vanaf komt. Maar hoe komt dat nou precies? Ome Mellowed zocht het uit!

De hik door alcohol

De hik krijgen door alcohol komt doordat alcohol het ontstaan van reflux bevordert. Reflux is het proces waarbij maagzuur naar boven komt in de slokdarm en daar irritatie veroorzaakt. Vooral wanneer de nervus vagus (een zenuw die onder andere door de borst-en buikholte loopt) hierdoor geïrriteerd raakt, kan die zo irritante hik ontstaan.

Drink wijn!

Dranken als bier, champagne of andere koolzuurhoudende alcoholische dranken zorgen er sneller voor dat je de hik krijgt dan bijvoorbeeld wijn. De extra lucht die je naar binnen krijgt door het drinken van deze dranken kan immers ook hik-opwekkend werken. Dus als je de vervelende hiccups wilt vermijden, zul je aan de wijn moeten gaan. Ook geen probleem denk ik;).