Dit is waarom de een horrorfilms eng vindt en de ander niet 

horrorfilms

The Exorcist, Chucky, It en Saw, stuk voor stuk klassieke horrorfilms waar we allemaal wel eens van hebben gehoord. Maar hoe kan het dat de ene rustig kan toekijken hoe iemand wordt gedwongen zijn eigen voet af te zagen, en de ander zich al na één minuut verschuild achter het dichtstbijzijnde kussen? Daar geven we vandaag antwoord op.

Waarom de een horrorfilms eng vindt en de ander niet

Je bent een horrorliefhebber of een horrorhater, there is no inbetween. Hoe het kan dat de ene de horrorfilms niet kan aanzien en de ander er ongegeneerd naar kan blijven kijken, is deels te herleiden tot neurochemische variaties in het brein.

Thrillseekers

Volgens een onderzoek van de Amerikaanse Vanderbilt University hebben de liefhebbers van horrorfilms minder zogeheten ‘autoreceptoren’ voor dopamine. Deze receptoren werken als een soort rem op de productie van dopamine en wanneer iemand deze dus minder heeft, kan het gelukshormoon vrij blijven stromen. Hierdoor halen deze mensen dus een grotere kick uit een spannende situatie, zoals het kijken van een horrorfilm.

horrorfilms
Credits: LexScope

Horrorhaters

Maar uiteraard kan het ook andersom. Voor deze mensen is het kijken van de enge films een ware marteling. Hier zijn een aantal mogelijke redenen voor. Als eerste kan het zijn omdat ze simpelweg gevoeliger zijn voor angstprikkels. Daarnaast kan het ook voorkomen dat iemand een groot empatisch vermogen heeft. Hierdoor kunnen ze zich dus extreem inleven in de slachtoffers uit de horrorfilms. Als laatste, dit is waar kleine kinderen vaak last van hebben, kan het ook zijn dat iemand geen goed onderscheid kan maken tussen wat nou echt of nep is.

Vind je als horrorliefhebber dat de angsthazen zich aanstellen? Vanaf nu niet meer. Er bestaan namelijk heftige voorbeelden van mensen die serieuze psychische problemen overhielden aan het kijken van een horrorfilm. Zo is er een Britse vrouw die dertig jaar geleden The Exorcist keek en tot op de dag van vandaag nog steeds last heeft van hallucinaties. Ook hielden verschillende kinderen in 1992 een posttraumatische stressstoornis over aan de tv-film Ghostwatch. Dit zijn natuurlijk wel uitzonderingen.

Vrouwen vinden horrorfilms sneller eng

Grote kans dat de mannen onder ons beter tegen horror kunnen. University College Londen deed hier namelijk onderzoek naar en keken naar de hersenactiviteit van mannen en vrouwen tijden het zien van nare beelden. Wat bleek, de reactie in de vrouwelijke hersenen wanneer ze enge beelden verwachtten waren zichtbaar heftiger dan wanneer ze ervan uit gingen fijne beelden te zien. Bij mannen was hierin echter geen verschil. Daaruit kunnen we dus concluderen dat signalen dat er iets engs staat te gebeuren, zoals enge muziek in horrorfilms, voor vrouwen al genoeg is om zich er angstig door te voelen.

horrorfilms
Credits: Bigstock