Dit is waarom we in de herfst bockbier drinken

Het is onmiskenbaar herfst. De zon maakt plaats voor donkere wolken en regenbuien en daarom wordt het nu echt tijd om je witbiertje in te ruilen voor een bockbier. Dit donker bier met smaken van karamel, chocolade en granen is perfect om in een donkere kroeg, een verwarmd terras of voor de open haard te drinken. Waarom? Dat gaan we je haarfijn uitleggen!

Bockbier in de herfst

Wanneer de dagen korter worden en de bladeren van de bomen vallen, drinken we in Nederland graag een goed glas bockbier. Vooral wij Nederlanders zijn gek op deze bierstijl, maar ook in Duitsland, Oostenrijk en Noorwegen wordt er goed genoten van een lekker bockje. Dit is dan ook een echt herfstbier!

Een herfstbock wordt gebrouwen met de nieuwe graanoogst van dat jaar. Het graan wordt in augustus van het land gehaald, dan verwerkt tot mout en als dat gedaan is wordt er onder andere kakelvers bockbier mee gebrouwen. De eerste bockbiertjes worden rond eind september, begin oktober afgevuld. Precies op tijd om je heerlijk te verwarmen bij de haard na een frisse herfstwandeling.

Vandaar dat je in de zomer bij veel cafe’s en restaurants dan ook geen bockbieren op de drankkaart terugvindt. Sterkere bieren worden eerder in de donkere dagen gedronken dan wanneer het zonnig is en de mussen van het dak vallen. Makes sense.

De smaak

Bockbier is in de basis vrij zoet, verwarmend bier met een karaktervolle bitterheid en een alcoholpercentage tussen de 5,5 en 8,5%. Dit percentage lag van oorsprong rond de 6,5% maar is de afgelopen jaren wat opgerekt. Qua smaak is bockbier soms wat fruitig, maar vaker bevat een bockbier karamelachtige tonen. Ook chocolade- en nootachtige tonen kom je regelmatig tegen. Daarnaast zijn de robijnrode tot kastanjebruine kleuren kenmerkend voor een goed glas bockbier.

Laat de donkere dagen maar komen!

Credits: Helena Lopes