Waarom is een joint roken taboe?

Wij bestellen graag bier. Na dat ene biertje komt er nog een, en nog een… Uiteindelijk word je dan wakker op een onbekende bank, midden in een ander smerig prominent dispuutshuis met je kleding van de avond ervoor nog half aan. ‘Hoe de fack ben je hier beland?’. Dit is normaal als je jong bent, zeggen ze. Want ja, je leeft maar één keer. Maar zodra het woord ‘wiet’ wordt uitgesproken, vallen er al veel monden dicht. Maar waarom is een joint roken nog zo’n taboe en alcohol niet?

Smoke weed every day: onderzoek

Mellowed is in gesprek gegaan met een paar studenten die weleens een joint oproken. De een voor de fun, want ja, ‘het is gewoon leuk om te doen’. Maar de ander rookt het voor de stress. Wanneer je een joint neemt, zorgt dat ervoor dat de stress voor een moment wegvaagt. “Je wordt er relaxed van. Je denkt minder na over dingen. Nou ja, je denkt wel na, maar over minder relevante zaken zoals waarom een stoel een stoel heet. Je komt even tot jezelf en het maakt mij in ieder geval ontzettend rustig. Als je alcohol pakt word je wel vrolijker, maar het stopt het stressgevoel niet. En daarnaast; de kater komt later.”

Vaak wordt een dikke piet ook voor het slapen gaan genomen. Hierbij vertelt iemand anders mij weer dat hij het neemt omdat hij de laatste tijd onwijs slecht slaapt. “Ik ervaar een hoge werkdruk in combinatie met mijn studie én mijn bijbaan als horecamedewerker. Ik lig dan in bed en ga in mijn hoofd herhalen wat ik nog allemaal moet doen. Een joint helpt mij er dan bij om beter in slaap te komen. Ik kom tot rust en slaap dan veel beter”.

Allemaal positieve dingen dus maar waarom is het dan toch zo’n taboe?

De meeste van ons die zo’n toeter roken, weten stiekem wel dat het heel slecht voor je is. Laatst liep ik een studentenhuis binnen waar de wietgeur je neusgaten binnendrong en het blank stond van de rook. De bewoner vertelde mij dat hij er elke dag wel een paar opstak. “Ik merk dat mijn reactievermogen ontzettend achteruit is gegaan. Ik reageer overal zo ontzettend traag op en ik ben inmiddels zo ver gekomen dat ik niet meer kan slapen, zonder even snel een joint te nemen”. Zijn huisgenoot vulde hem aan: “Mijn geheugen is ook onwijs slecht geworden. Ik kan bijvoorbeeld midden in een zin niet meer weten wat ik ook alweer wilde zeggen. Dit is wel in de extreme gevallen hoor”.

Dusss…

Wij weten dus dat het stiekem heel slecht voor je is omdat het je reactievermogen en geheugen aantast. Maar er is hier veel minder over bekend omdat er niet openlijk over gepraat wordt. Overal kom je beïnvloedingen tegen met ‘drink met mate’ en ‘voor je achttiende geen druppel’. Ook worden we goed geïnformeerd over het alcoholgebruik door onze ouders en voorlichtingen op onze middelbare school. Maar over stoppen met blowen, of ‘geen joint in je mond’ gaat het nooit. Op de een of andere manier wordt alcohol meer geaccepteerd.

Het openlijk kunnen praten over wiet is dus eigenlijk net zo belangrijk als het gebruik van alcohol. Bij overmatig gebruik zijn ze uiteindelijk allebei even schadelijk. Je pakt nu eenmaal sneller naar een joint omdat er geen kater van komt en je hiervan sneller relaxed raakt. Die jonko is zo gedraaid en je kan het even snel tussendoor doen. Maar let wel op de consequenties; alleen ouderdom zorgt er op dat moment niet voor dat je geheugen achteruitgaat.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *