Dit is waarom we zo overdreven lief tegen een baby praten

baby praten

Je kent het wel. Iemand komt op bezoek met een baby of je gaat op kraamvisite. Je ziet het schattige, kleine mensje en je begint onmiddellijk anders tegen de baby te praten. Je stem wordt hoger en je zou kunnen zeggen dat je zelf ineens als een 5-jarig kind praat. Best raar als je erover nadenkt. Toch doen we het allemaal en is het zelfs nuttig voor de ontwikkeling van een kind. Maar waarom doen we dat en hoe helpt het het kind?

Babypraat

De benaming ken je vast wel; babypraat. Hiermee bedoelen we de idiote manier waarop we tegen een baby praten. We zetten bijvoorbeeld een hogere stem op. Misschien wist je het niet, maar een hoge stem staat voor voeding en comfort. Wat? Ja, voeding en comfort. Wij hebben het ook niet bedacht. Toch zit er ook logica achter. In de eerste levensjaren krijgen baby’s vaak nog eten van hun moeder. Vrouwen praten van nature hoger, dus doen we dat automatisch tegen een baby. Onbewust proberen mensen dus een vrouwenstem na te doen. Ook mannen dus. Vast heel sexy.

baby praten
Credits: Peter Oslanec 

Naast een hoge stem gebruiken we ook rare, verzonnen woorden en zinnen als we tegen een baby praten. Ook dit schijnt een functie te hebben. We passen ons aan aan die kleine. We proberen in ‘hun taal’ te praten. Voor hun zijn we dan beter te begrijpen. Doordat we naar baby’s brabbelen, luisteren ze aandachtig en leren hierdoor emoties te herkennen en te begrijpen. Ga dus vooral lekker door met idioot praten tegen een baby, want voor hen is het alleen maar voordelig.

Praten tegen dieren

Ja, dat doen we dus ook. Sowieso al raar, want gebrabbel van een hond gaan we al zeker niet terugkrijgen. Toch zeggen we dingen als ‘wat ben jij een schattige, kleine puppy hè?’ of ‘heb jij nou op de trap gepoept?’. Ook met een irritant hoog stemmetje. We proberen dieren een veilig gevoel te geven. Eigenlijk is het bij puppy’s niet heel effectief, maar ja ze zijn schattig, dus waarom niet?

praten baby
Credits: Austin Kirk