Waarom mannen een bierbuik hebben en vrouwen niet

bierbuik

Aan avonden waar het bier rijkelijk voeit, schuilt ook een nadeel: het is voeding voor een bierbuik. Voor mannen dan, want vrouwen lijken er weinig last van te hebben. En wanneer dit vettig laagje spek er uiteindelijk op zit, kom je er ook niet zomaar meer vanaf. Maar, hoe kan het dat mannen een bierbuik krijgen en vrouwen niet?

Waarom mannen een bierbuik hebben en vrouwen niet

Hormonen zorgen voor een bierbuik

Mariëtte Boon is arts en vetonderzoeker en zegt dat het krijgen voor een bierpens vooral te maken heeft met de geslachtshormonen testosteron en oestrogeen. Dat wil zeggen dat je geslacht, en daarmee welke hormonen door je lichaam heen fladderen, bepalen waar jouw vet heen wordt gestuurd en op wordt geslagen.

Vrouwen

Bij vrouwen werkt het als volgt. Zij krijgen vanaf de puberteit veel oestrogeen in het lichaam waardoor ze gemiddeld meer vet opslaan dan mannen. Maar, dit vet komt op andere plekken terecht, namelijk op de heupen, dijen en billen. Dit onderhuidse vet wordt aangelegd door Moeder Natuur als energievoorraad voor wanneer de vrouw zwanger is en borstvoeding geeft.

bierbuik
Credits: Bigstock

Mannen

Omdat dit voor mannen niet nodig is, eindigt een stuk appeltaart, een vettige frikandel uit de muur of de kapsalon om half 5 op de buik. Vooral wanneer mannen ouder worden, stijgt de kans op een bierbuik. Dat komt omdat testosteron bij veel mannen ervoor zorgt dat ze veel spieren hebben en minder buikvet.

Wanneer mannen vervolgens ouder worden, neemt ook de hoeveelheid testosteron af waardoor een bierbuikje er zo aanzit. Het ouder worden zorgt er daarnaast ook voor dat de stofwisseling vertraagt waardoor extra kilo’s makkelijker blijven ‘plakken’. Het gevolg is dus een lekker laagje spek over de buik.

Bierbuik door calorieënoverschot

Mocht je dus een vettig laagje over je buik hebben hangen, dan is dat te danken aan een calorieënoverschot en je lichaam die het leuk vindt om precies daar vet op te slaan. Bier speelt een rol bij dit overschot aan calorieën. Een fles bevat namelijk zo’n 130 calorieën en volgens de caloriechecker van het Voedingscentrum is dat ongeveer evenveel als een kroket. Misschien iets om over na te denken.

bierbuik
Credits: Tembela Bohle
Source :