Waarom mannen vaak ouder zijn in de relatie

See
// 16 november 2020
relatie

Opvallend feit: in een relatie loopt de man vaker met een jonger exemplaar aan zijn arm dan andersom. Maar hoe kan het dat deze vorm van relaties zoveel vaker voorkomt en waarom is de man in de relatie dus meestal ouder? Dat mysterie lossen we vandaag op!

Waarom mannen vaak ouder zijn in de relatie

Wist je dat er acht keer zo veel huwelijken zijn waarbij dan man minstens tien jaar ouder is dan zijn vrouw, dan andersom. Toch wel opmerkelijk dus. Om dit te verklaren schreef professor Johan van der Dennen er een boek over, genaamd The Nature of Sexes. Hierin wijst hij dat de mogelijke verklaring zou kunnen liggen in de tijd toen we nog over savannes en toendra’s liepen. Heel lang geleden dus. In die tijd zocht men namelijk naar de meest succesvolle manier om de genen door te geven.

relatie

Credits: Jessica Lewis

Voorkeur van de man

Uit velen cijfers blijkt dat mannen, ongeacht hun eigen leeftijd, jongvolwassen vrouwen veruit het meest aantrekkelijk vinden. En dit is dus weer te verklaren uit de tijd van de berenvellen en zelfgemaakte speren. De mindset die de mannen toen hadden was, hoe jonger de vrouw, hoe meer kans op een of meerdere succesvolle zwangerschappen. Het zit er dus al van vroeger af aan in gebakken waardoor de mannen van nu jongvolwassen vrouwen het meest aantrekkelijk vinden.

Voorkeur van de vrouw

Maar ook de vrouw heeft van vroeger af uit een voorkeur. Zij zijn in tegenstelling tot de man helemaal niet geïnteresseerd in jeugdige kenmerken, maar hechten juist meer waarde aan en hoge sociaal-economische status. En deze neemt vaak met de leeftijd toe. Het instinct wat er vanuit vroeger dus inzit, is dat hoe krachtiger en machtiger de man, hoe beter hij zijn kroost kan beschermen. Dit is de reden dat veel vrouwen vallen op tekenen van macht en kracht.

Het is nog helemaal niet zo gek dus. Trouwens, nog een bijpassend opmerkelijk feitje. Een antropologische studie vergeleek 37 culturen van over de hele wereld met elkaar. Wat blijkt: in alle 37 culturen is de man in een relatie gemiddeld ouder dan zijn vrouw.