Waarom we het nooit bij één drankje kunnen houden

één drankje

We zeggen het allemaal wel eens: “één drankje maar hoor, ik moet morgen vroeg op”. Vervolgens lig je met een fles wijn aan je lippen in een donker hoekje van de kroeg. Been there, done that. Maar wat blijkt nou? Het heeft een reden waarom we het nooit bij één drankje kunnen houden.

“Ééntje dan”

Wanneer we drinken maakt ons lichaam alcohol endorfine aan. Zoals je misschien wel weet is dit het stofje wat je gelukkig maakt. Vervolgens geeft endorfine het stokje door aan het hormoon dopamine, wat je beloningssysteem sterker maakt. Wat er dus eigenlijk op neer komt hoe meer we drinken, hoe blijer we worden. FML!

Engeltje en duiveltje

Even terug naar het begin: hoe kan het dan dat we het niet bij één drankje kunnen laten? Nou, dit komt door bepaalde neuronen in onze hersenen, specifiek het D1- en D2-neuron. Eigenlijk zijn dit het welbekende engeltje en duiveltje op je schouders. Waar het D1-neuron het duiveltje is die ervoor zorgt dat je blijft drinken, zorgt het D2-neuron voor de remming.

Doet me toch denken of ik over dat D2-neuron beschik. Achja, de volgende keer hoef je jezelf dus niet schuldig als het niet gelukt is om het bij één drankje te houden. Iesj natoer.

één drankje

Source :
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *