Waarom proosten we eigenlijk voordat we drinken?

Taste
// 20 juni 2021
Proosten
Credits: Kal Visuals

Cheers, proost, l’chaim, cin cin, salud, skoll en nashe zdoróvje hebben allemaal iets gemeen. We zeggen het allemaal voordat we een slok nemen van onze welverdiende borrel. Elke vrijdag is het weer zover en in normale tijden rapen we al onze vrienden bij elkaar om even gezellig onze kop eraf te schroeven. Meestal op een vrijdag dan, maar het overkomt ons wel ook weleens op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag of zelfs op zondag.

Kort gezegd, we houden van een drankje en proosten hoort daar natuurlijk bij. We proosten al sinds mensenheugenis, maar waarom eigenlijk? Let’s find out!

Dit zijn de redenen waarom we proosten

Een toost uitbrengen is voor ons allen bekend. Het uitbrengen van een toost komt uit de middeleeuwen en had een iets wat andere betekenis. Vroeger brachten mensen een toost uit door stukjes gekruid brood in hun wijn te stoppen. Ze stopten de stukjes brood in de wijn omdat het brood de zuren in de wijn zou opnemen.

In de middeleeuwen was wijn namelijk niet te zuipen en hadden ze nog geen heerlijke chardonnay, pinot grigio of cabernet sauvignon. Ze probeerde op deze manier de slechte wijn lekkerder te maken. Maar waarom we met onze glazen klinken voor het drinken is nog onduidelijk. Er zijn maarliefs 4 theorieën waarom wij proosten.

Proosten

Foto: Zan

1. We heften onze glazen om de goden te eren

Volgens de antropoloog Dwight Heath hoorde het proosten bij oude offerrituelen. Ze boden op deze manier hun drank of kruiden aan de goden inruil voor een gunst. Net zoals we ons schoentje zetten en voor sinterklaas gingen zingen in ruil voor chocola, snoep en cadeau’s. Vervolgens werd drank in de lucht geheven en deden mensen een wens. Dwight denkt dat we daarom vandaag de dag nog steeds na het proosten iets zeggen van; op onze gezondheid of op nog vele mooie jaren.

2. Tijdens het proosten voorkwamen we een vergiftiging

Vroeger was niemand te vertrouwen en was er een constante angst dat iemand wat in zijn/haar drankje had gedaan. No free drugsmaar daadwerkelijk vergif. Daarom dronken de gastheer en een bezoeker op feesten uit één glas vanwege de angst voor vergiftiging. Soms dronken ze wel allemaal uit aparte glazen, maar dan proosten ze de glazen zo hard tegen elkaar aan zodat er altijd een beetje drank in het glas van de andere kwam.

3. Proosten om geesten te verjagen

Vroeger geloofde men in boze geesten. Ze wilde ervoor zorgen dat de boze geesten wisten dat ze niet welkom waren. Daarom werd er tijdens het proosten enorm hard gejuicht om deze boze geesten te verjagen. Vervolgens werd er een beetje drank op de vloer gemorst in de hoop dat de geesten weg bleven. Geloof je in geesten? Dan moet je dus gewoon lekker schreeuwen tijdens het proosten en een beetje drank morsen. Eigenlijk een beetje hoe je het normaal in een club of kroeg doet.

4. We proberen al onze zintuigen te gebruiken

Een andere theorie geeft aan dat we proosten zodat we alle zintuigen kunnen gebruiken. Voordat we hebben geproost kunnen we namelijk de drank ruiken, zien, voelen en na een slokje ook proeven. Het enige wat hier mist is het horen van de klanken tijdens het proosten. Nu gebruik je letterlijk alle zintuigen, tenminste voor de mensen die geen zesde zintuig hebben. Het schijnt dat je hierdoor nog meer geniet van het drankje. Laten we dit maar eens snel uitproberen, het is immers donderdag. Cheers! 

Source :

Quest