Waarom is rap de laatste tijd zo populair geworden?

rap

Als je kijkt naar de streamingcijfers van Spotify in 2020, valt één ding meteen op: er staat erg veel rap en hiphop tussen. Van de 15 meest afgespeelde artiesten, zijn er slechts 2 die niet rappen, de eerste 5 artiesten in de lijst zijn zelfs rappers van eigen bodem. Je kan dus wel stellen dat rap in Nederland ongekend populair is, maar wat is daar de reden van?

Rap als levensstijl

Om antwoord te krijgen op deze vraag, moeten we beginnen bij het begin van rap in het algemeen. In de beginjaren werd het medium in Amerika vooral gebruikt om de dagelijkse problemen van de laagste sociale klassen te vertellen. Rap was vanaf dat moment al meteen meer dan een muzieksoort, het was een levensstijl en de aanhangers waren te herkennen aan hun kleding.

Rap-2
Credits Brian Lundquist

Rap in Nederland

Als rap in de jaren 90 naar Nederland komt, zijn het vooral jongens tussen de 15 en 25 die naar het genre luisteren en concerten bezoeken. In de eerste 10 jaar is er voor rap slechts één platenlabel met een handjevol artiesten.

Pas in de jaren 2000 wordt de Nederlandse rap voor het eerst opgepakt door het grotere publiek en is Brainpower de eerste die met ‘Dansplaat’ op de eerste plaats in de top 40 staat. In de periode die daarop volgt zijn er steeds meer Nederlandse artiesten die met rapmuziek populair worden en komt het steeds vaker voor dat er een rapnummer in de top 40 staat. 

In 2015 begint de populariteit van rap zoals we die nu kennen, in dat jaar wordt het rapalbum ‘New Wave’ 60 miljoen keer gestreamd. Op dit album rappen nieuwe, jonge rappers over onderwerpen waar jongeren zich mee bezighouden, liefde, geld, feesten, gokken (bijvoorbeeld op www.betFIRST.be), drank en drugs, maar ook grote thema’s zoals discriminatie, de positie van jongeren in de maatschappij, familie en vrienden worden in de rapnummers besproken.

Het succes van rap

Het grote succes van het genre is ook te verklaren door de manier waarop het wordt uitgebracht. In plaats van dat albums worden verkocht, zijn ze gratis online te beluisteren via streamingdiensten. Zo wordt het bereik van rap aanzienlijk vergoot en komt het razendsnel bij een grote groep jongeren terecht. Door de grote variatie in de onderwerpen slaat de muziek aan bij jongeren met verschillende sociale achtergronden. Van jongeren uit de achterbuurt tot jongeren met rijke ouders, ze kunnen zich allemaal in de muziek herkennen.

In 2016 won een Nederlands rapalbum voor het eerst een belangrijke muziekprijs tijdens een festival en dat viel niet bij iedereen in goede aarde. De, vooral oudere, mensen die bij de uitreiking aanwezig waren, vonden niet dat een rapgroep de terechte winnaar van deze prijs kon zijn. De populariteit van het genre beperkt zich vooral tot één generatie.

De populariteit van rap in Nederland is dus niet zomaar van de ene op de andere dag ontstaan, het genre is heel langzaam overgewaaid uit Amerika en heeft zich in Nederland ontwikkeld van een genre in een niche naar een commercieel genre. De onderwerpen in de nummers zijn door de jaren heen beter gaan aansluiten bij de belevingswereld van een grotere groep jongeren en de muziek is ook makkelijk en gratis te beluisteren. 

Rap-1
Credits: Gordon Cowie