Dit is waarom we áltijd nog één laatste drankje pakken

Ja hoor, afgelopen weekend was het weer zover. Je had je voorgenomen gezellig een drankje op het terras te gaan doen en een keer op tijd naar huis te gaan. De volgende dag keek je met dichtgeknepen oogjes en een bonkende kop in de spiegel en vroeg je jezelf af waarom dat laatste drankje nog nodig was. “Nog ééntje dan”,  terwijl je van jezelf weet dat het daar vaak niet bij blijft.

Eigenlijk weet je dondersgoed dat het tijd is om naar huis te gaan. Je hebt morgen nog wat dingen te doen, maar halverwege de zin van je partner in crime om er nog ééntje te doen zeg je al volmondig “JA!”.

Over het algemeen sta je stevig in je schoenen, maar als het om een alcoholische versnapering, wil onze ruggengraat van slagroom wel eens opspelen en lachen de bookmakers in hun vuistje bij alleen al de gedachte. Maar hoe komt het dat we altijd zwichten voor dat laatste drankje?

We kunnen het niet laten

Extra beloning

Vaak drinken we in het weekend alcohol omdat we doordeweeks hard hebben gewerkt of een drukke week op school hebben gehad. We zien het als een soort beloning die we onszelf geven. Alcohol stimuleert de dopamine-afgifte in onze hersenen en dit stofje is de belangrijkste neurotransmitter in het beloningssysteem. Het is een catecholamine dat erg betrokken is bij het ‘belonende’ gevoel.

Wanneer je doordeweeks keihard geknald hebt op school of voor je werk, kan het gevoel ontstaan dat je in het weekend dat extra biertje verdiend hebt. Ook al wil je misschien al naar huis, jij gaat toch in op het voorstel om er nog ééntje te doen. Dat heb je immers verdiend. Dus gooi je dat laatste biertje nog met volle vaart in je slokdarm.

Goede gesprekken

Sommige mensen weten maar al te goed dat een alcoholisch drankje remmingen wegneemt. Alcohol zet het hersenmechanisme in gang dat ervoor zorgt dat er vriendschappen ontstaan.  Onderzoekers van het departement Experimentele Psychologie aan de Universiteit van Oxford gingen aan de slag met de vraag: Waarom drinkt de mens al eeuwenlang alcohol – als het toch zo slecht voor lichaam en geest is?

Professor Robin Dunbar zegt in een interview met de Financial Times dat alcohol ons meer vrienden en vriendschappen bezorgt. Zo geeft hij aan: “Onze sociale netwerken zijn één van de belangrijkste buffers tegen mentale en fysieke gezondheidsproblemen.”

Wanneer jij op een feest of op een terras als laatste bent overgebleven, komen vaak de beste gesprekken op tafel. Het zijn precies deze gesprekken waar vriendschappen ontstaan en waarop je een volgende keer op terug kunt vallen. En omdat je weet dat er de vorige keer zo’n goede gesprekken zijn ontstaan, blijf je ook komend weekend weer hangen met dat ‘laatste’ drankje. En wij geven je groot gelijk!

Je wilt niks missen

Je hebt een toffe avond gehad, een paar vriend(inn)en besluiten om naar huis te gaan. Stelletje partypoopers. Er bestaat een kans, met de staat waarin jullie op dat moment zijn, dat de avond nog onverwachts iets moois naar jullie smijt. Hoewel de kans klein is, ga jij nog eens rustig achterover zitten met dat laatste drankje in je hand, wachtend op wat komen gaat. Gevalletje FOMO.

Je wilt niet de eerste zijn die naar huis gaat

In elke vriendengroep zit een guy of girl, meestal is hij/zij vrijgezel, die je belachelijk gaat maken als je eerder naar huis gaat dan de rest. Je doet net alsof het je niet boeit, maar van binnen doet zo’n opmerking stiekem toch wel pijn. Stel dat je op je begrafenis gezegd wordt dat jij altijd  als eerste naar huis ging. Dus blijf je toch nog maar even hangen. Eén drankje dan nog, je bent er nu toch.

Uiteindelijk zijn we allemaal mensen en hebben we er moeite mee om ‘nee’ te zeggen. Op het werk is dat al moeilijk, maar als iemand voorstelt om nog één drankje te doen is dat haast onmogelijk. Helemaal niks om je voor te schamen!

Source :