Dit is waarom we soms ‘hangry’ zijn

Taste
// 22 januari 2021
Hangry-2
Credits: Alex Mihai

Wanneer je een hele dag niks of weinig hebt gegeten lijkt het alsof iedereen ineens aan je kop begint te zeuren. Nu zal dit in werkelijkheid wel meevallen, maar door dat knagende gevoel van honger voelt het in ieder geval wél zo.  Uit ervaring lijken vooral vrouwen last te hebben van het kwaaltje ‘hangry’, maar wat zorgt er precies voor waarom we zo kwaad worden? Wij leggen het je uit!

‘Hangry’?

Het chagrijnige gevoel dat we soms krijgen van de honger wordt ook wel ‘hangry‘ genoemd. Brad Bushman, professor aan de VU én The Ohio State University legt naar aanleiding van dit onderzoek uit hoe het gevoel ontstaat. Wanneer je te weinig eten in je mik hebt heeft dit invloed op je prefrontale cotrex (het voorste gedeelte van je brein). Dit stukje grijze massa is betrokken bij cognitieve en emotioneel functies van de hersenen en heeft veel energie nodig om deze functies juist uit te kunnen voeren.

Heeft je brein te weinig voedingstoffen tot zijn beschikken, kunnen we onze emoties niet onder controle houden en worden we ‘hangry’ as fuck. Uit het onderzoek bleek ook dat dat mensen die hun brein niet genoeg voeden ook meer last hebben van relatieproblemen dan andere mensen.

Oplossing

Het probleem en tegelijkertijd de oplossing, zit hem in de glucosespiegel. Dit zorgt er namelijk voor dat je geen enorme glucosepieken of dalen hebt. Wanneer je glucosespiegel stabiel is heb je minder last van irritaties en kun je jouw emoties beter onder controle houden. Dus wanneer je honger hebt en wilt voorkomen dat je ‘hangry’ wordt. Eet dan iets met glucose, zoals fruit en noten.

Hangry-1

Credits: Pixabay

Source :

PNAS