Dit is waarom we zo van guilty pleasures houden

Guilty pleasures-3

We hebben ze allemaal: guilty pleasures. Voor de één is het een film, televisieprogramma, muziekstijl, artiest of liedje waar je intens van kan genieten. Ondanks het feit dat je weet dat je er waarschijnlijk vierkant voor wordt uitgelachen. Je hangt het dan ook zeker niet aan de grote klok en geniet er ‘stiekem’ van. Maar hoe kan het nou dat we zo van guilty pleasures houden? Mellowed to the rescue!

Schuld vs schuldig

Uit een onderzoek, dat de psychologische mechanisme achter dit fenomeen onderzocht, bleek dat we erg lekker gaan op schuldgevoel. Professor Ravi Dar, die het onderzoek leidde, zegt dat het gevoel van plezier toeneemt wanneer we ons schuldig voelen.

Schuld is een negatieve emotie, waardoor je het gevoel krijgt dat je iets verkeerds hebt gedaan. Schuldig daarentegen, is het speciale genot als gevolg van iets dat we eigenlijk niet zouden moeten doen.

Volgens de onderzoekresultaten zijn schuldgevoel en plezier nauw verbonden. Als het ene wordt geactiveerd, wordt het andere gevoel ook opgeroepen. Denk aan het gevoel dat je krijgt als je Temptation Island kijkt, en daar ook daadwerkelijk plezier uithaalt.

Afweging

Een mooi voorbeeld om de kracht van schuldgevoel te zien is bij het geven aan een goed doel. Tijdens het onderzoek werden de respondenten in twee groepen ingedeeld. De ene groep kreeg de keuze om €4,50 te doneren aan een goed doel óf te besteden aan een ‘flat white’ van Starbucks. De andere groep had de keuze tussen doneren of het kopen van een wasmiddel. Het aantal donaties in de eerste groep was veel groter dan de tweede groep.

Hoe dat komt? Het afwegen van een goed doel en een guilty pleasure lijkt mensen ertoe te brengen eerder te doneren aan een goed doel.

Een guilty pleasure is dus helemaal niet iets om je voor te schamen. Het zit in de aard van de mens om ergens van te genieten wat enigszins een schuldgevoel kan oproepen. Hieronder die van mij. Niet lachen a.u.b.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *