Waarom zoenen we eigenlijk met onze ogen dicht?

zoenen

Tijdens het kopkluiven sluiten we instinctief onze ogen. Ook al staan we in een donkere kroeg of liggen we in bed met het licht uit.  Maar waarom eigenlijk? De meeste mensen denken dat het zo hoort, omdat iedereen het doet. En als we iemand wél met open ogen zien zoenen met word hij/zij de rest van zijn/haar leven bestempeld als creep. Er zit echter ook een wetenschappelijk kant achter. Wij hebben drie theorieën die verklaren waarom we met gesloten ogen zoenen.

Zoenen met gesloten ogen

1. Zoenen maakt ogen overgevoelig voor licht

In het boek The Science of Kissing oppert de Amerikaanse wetenschapsjournaliste Sheril Kirshenbaum dat je met ogen dicht zoent door je autonome zenuwstelsel. Het zenuwstelsel reageert namelijk op de opwinding van het zoenen. Hierdoor stijgt je hartslag en worden je pupillen groter. Je ogen worden daardoor gevoeliger voor licht. Daarom is het dus chiller om je ogen te sluiten tijdens het bekken.

2. Het uitzicht is waardeloos

De tweede verklaring heeft te maken met het uitzicht dat je hebt tijdens het zoenen. Je bent namelijk zo dichtbij het gezicht van een ander dat we meestal alleen maar een waas of een vervormd gezicht zien. Wat in sommige gevallen maar goed ook is, aangezien we niet altijd een voldoende scoren in de jacht naar een prooi. Bovendien is een close-up van een neus en verstopte talgklieren niet heel romantisch.

3. Het voorkomt afleiding

Een derde verklaring is dat je hersenen alle prikkels niet aankunnen als je met je ogen open zoent. Dat blijkt uit onderzoek van de psychologen Polly Dalton en Sandra Murphy van de Royal Holloway Univerity of Londen. Je hersenen moeten dan namelijk concentreren op wat je ziet en op wat je voelt tegelijk en daar is je grijze massa niet zo goed in. Om de tastprikkels van het zoenen goed te kunnen verwerken doe je instinctief je ogen dicht. Zo kan je je volledig concentreren op het tongworstelen en word je niet afgeleid.

zoenen-1
Credits: Mia Harvey