De walkman: hét begin van mobiele muziekspelers

Misschien heb je er nog nooit van gehoord, misschien nam je ‘m overal mee naartoe. Vroeger bestond er zoiets als een walkman. Jouw favoriete cassette in het apparaat, gammele koptelefoon erin pluggen en genieten van de meest legendarische nummers. Als je aan de jeugd van nu vraagt: “weet je wat een walkman of een cassette is?”, weten ze waarschijnlijk geen idee waar je het over hebt. “Een cassette? Kan je dat eten? Heh, een walkwatte? Ik stream gewoon via Spotify Premium hoor.” Ieder zo zijn herinneringen, maar wist je dat die goede, oude, fenomenale walkman al ruim 40 jaar bestaat?

Pure nostalgie

De eerste versie van de walkman kwam in 1979 op de markt. Het was daarmee niet de eerste draagbare cassettespeler, maar onder jongeren wel de populairste. Zestien jaar eerder vond Philips namelijk het cassettebandje uit en een apparaat om ze af te kunnen spelen. Er kwamen in de eerste vijf jaar 1 miljoen toestellen van Philips op de markt.

Het concept voor de eerste walkman werd bedacht door de medeoprichter van Sony: Masaru Ibuka. Tijdens de lange vliegreizen wilde hij op een betere manier naar muziek luisteren. De cassetterecorder die hij tot dan gebruikte, was vooral voor journalisten bedoeld om opnames te maken. Deze krengen waren erg groot en zwaar. Niet geschikt voor een reis met het vliegtuig dus.

walkman

Populairder dan gedacht

Er moest een compacter apparaat worden ontworpen. Zo gezegd, zo gedaan. Begin juli 1979 kwam de Walkman TPS-L2 op de Japanse markt. Sony had in het begin moeite om het apparaat in de winkels te krijgen. Zij waren niet enthousiast, aangezien de cassettespeler enkel muziek kon afspelen en geen geluid kon opnemen. Consumenten dachten daar heel anders over. In de eerste twee weken werden er al 50.000 walkmans verkocht.

Ondertussen is dat aantal gestegen naar ruim 200 miljoen exemplaren. In oktober 2010 kondigde Sony aan te stoppen met het produceren van dit historische product. De interesse nam af en Sony kon niet opboksen tegen de vernieuwende technologie om muziek te luisteren. De muziekspelers zijn nog altijd te koop via tweedehandse websites. Onder verzamelaars zijn zij dan ook erg gewild met een hoge verkoopprijs tot gevolg. Het zou zomaar een goede investering kunnen zijn. Wie had namelijk ooit gedacht dat vinyl ook weer helemaal back in business is?

walkman

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *