Wat doet wiet nu écht in je hersenen?

wiet

Nederland staat natuurlijk bekend om haar vele coffeeshops. Niet gek natuurlijk aangezien wij één van de weinige landen zijn waar je legaal wiet kunt kopen. Het is haast niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Bij Nederland denkt men nou eenmaal aan wiet.

Toch zijn er heel wat misconcepties over wiet en zijn de meningen er over verdeeld. Sommige zweren bij de positieve effecten van marihuana, anderen zeggen dat het meer slecht dan goed doet. Voor wie wel eens een jointje tussen z’n lippen heeft gehad staat één ding als een huis boven water: je kunt er flink van de wat van raken. Maar wat doet het nu écht in je hersenen? Wij zochten het uit!

De joint

Blowen, smoken, dampen of hijsen aan de pretsigaret: er zijn verschillende benamingen voor het roken van een joint. Uit onderzoek van het Trimbos Instituut is gebleken dat in 2016 20,4% van de Nederlandse bevolking boven de 18 jaar wel eens geblowd te hebben. Bekende effecten van marihuanagebruik zijn ontspanning een zorgeloos en vrolijk gevoel en een verandering van waarnemingen. Zo worden kleuren soms intenser, klinkt muziek mooier en verandert je perceptie van ruimte en tijd. Ook wordt de fantasie geprikkeld en gaat je kortetermijngeheugen achteruit.

Werkzame stof

De werkzame stof van marihuana is THC. Dat is een afkorting van het dure woord tetrahydrocannabinol. Vanaf het moment dat je een hijs neemt stromen de werkzame stoffen door je lichaam, tot deze opgenomen worden door je bloed. THC heeft een behoorlijke invloed op de hersenen en dan vooral op de werking van neuronen. Neuronen zijn de bouwstenen van je hersenen en kun je zien als kleine treinstationnetjes die signalen naar elkaar toe zenden. Deze signalen worden met elkaar verbonden door chemicaliën genaamd neurotransmitters. Deze neurotransmitters zijn in feite dus de treinrails die zorgen dat de signalen bij de neuronen aankomen. Binnen de neuronen heb je receptoren, die je het beste kunt zien als perrons. Receptoren zorgen voor het ontvangen van signalen en het verwerken van deze signalen, welke vervolgens een lichamelijke reactie op gang brengen. Neuronen kunnen wel duizenden receptoren hebben, die allemaal weer een specifieke neurotransmitter hebben.

Wiet-1
Credits: Sharon McCutcheon

Andere werking

Vreemde chemicaliën (zoals THC) in ons lichaam kunnen zorgen voor veranderingen van de functies van deze neurotransmitters. Dit komt doordat THC de stof anandamide mimiekt. Anandamide is een lichaamseigen neurotransmitter, die qua eigenschappen dicht bij THC ligt. Het resultaat is een verandering van je normale functies. Zie het als een vertraging die optreedt bij de NS na een nacht vriezen. Zo komen bepaalde signalen niet aan of hebben vertraging. THC heeft het meeste invloed op de neuronen die het kortetermijngeheugen, coördinatie en het probleemoplossen vermogen regelen. De neurotransmitters in je hersenen raken als het ware in de war door de plotselinge nieuwe stof op het spoor, waardoor ze nét wat anders werken.

Gezondheidsrisico’s

Er gebeurt dus behoorlijk wat in die grijze massa van je. Je schopt de boel daarboven aardig in de war met het roken van een joint. Nu weten we dat de gemiddelde student niet vies is van een betje heisa in z’n bovenkamer. De schade die een groene sigaret toebrengt aan de hersen is nooit wetenschappelijk bewezen.

Wel is bewezen dat roken erg slecht voor je lichaam is en wiet wel degelijk een verslavende werking kan hebben. Jaarlijks zijn er ongeveer 120.000 mensen die zich melden bij een afkickkliniek met een cannabis-verslaving.

Positieve effecten

Naast de negatieve effecten zijn er zeker ook positieve bijwerkingen van marihuana bekend. Zo bleek uit een onderzoek uit 2006 dat wiet een bepaald enzym kan blokkeren dat achter de ontwikkeling van Alzheimer zit. Daarnaast zitten er verbindingen in cannabis die uitzaaiingen van sommige agressieve kankervormen kunnen stoppen. Ook heeft het een pijnstillende werking, en dat is vooral waar de term ‘mediwiet’. Vooral reumapatiënten zouden veel baat hebben bij het af en toe roken van een joint.

Wiet-3
Credits: Gras Grun