Wat kost een tatoeage eigenlijk? Deze factoren bepalen de prijs van een tattoo

Wat kost een tatoeage-2

De tattoostudio’s zijn weer open, dus de afspraken kunnen weer worden gemaakt. Je hebt besloten om een tatoeage te nemen, maar als leeg canvas heb je geen idee wat zoiets gaat kosten. Veel tatoeëerders hebben verschillende prijzen, maar hoe zijn deze prijzen nu opgebouwd? En hoe kom je erachter dat je niet wordt opgelicht? Wij zettend de factoren die een prijs van een tatoeage bepalen voor je op een rijtje.

Wat kost een tatoeage?

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat een keuze voor een bepaald soort tatoeage puur persoonlijk is. Waar de een knetter lekker gaat op een tribal, vindt de ander dit om van te braken. Maar trek je daar niks van en kies gewoon iets wat jij mooi vindt. Daarnaast zijn bepaalde plekken voor en tatoeage erg pijnlijk en wanneer je een lage pijngrens hebt kun je deze dan ook beter vermijden. Maar nu de grote vraag: wat kost een tatoeage?

Ten eerste rekent een tatoeëerder meestel ‘startkosten’ voor het zetten van een tattoo. In deze startkosten zijn de volgende kosten meegenomen: de materiaalkosten (inkt en naalden), reinigingskosten en apparatuur afschrijving. Deze kosten kunnen enigszins variëren. Meestal geldt hoe groter de tattoo met bijvoorbeeld meerdere kleuren, hoe hoger de startkosten zullen zijn. Gemiddeld is dit ongeveer €50,-.

De details en grootte van je tatoeage is de volgende post waar rekening mee gehouden wordt. Wanneer jij voor een gekleurde en iets gedetailleerdere tattoo gaat, ter grootte van je handpalm, dan kost dit ongeveer 3 á 4 uur om te laten zetten. Afgaande op een gemiddelde uurprijs van €125,-, gaat je dit dus zo een €375,- á €500,- kosten. Deze uurprijs is dan weer opgebouwd op de skills en ervaring van de artiest. Verder is de prijs ook afhankelijk van waar je de tatoeage wilt laten zetten. Wanneer die op een plek zit die moeilijk te bereiken is, kan dit de tatoeëerder zo maar een extra uur kosten. Voor een eerste tatoeage kun je beter voor een ‘simpel’ onderwerp gaan. Zo kost het je niet meteen een halve maandsalaris én kun je aan een tatoeage wennen zonder dat heel je rug ineens vol staat.

Oriënteren

Nu jij weet wat een tatoeage ongeveer gaat kosten, is het tijd om te gaan oriënteren. Je loopt niet zomaar de eerste de beste tattooshop binnen om iets permanents op je lichaam te zetten. Vaak hebben tatoeëerders een bepaalde expertise waar ze in uitblinken, dus bedenk van te voren goed wat voor soort tattoo het moet worden en op welke plek je het wilt hebben. Tattoo Bruxelles in België heeft bijvoorbeeld alles onder één dak, maar als je het dichter bij huis wilt zoeken, hebben onze vrienden van van Manify de beste tattooshops van Nederland voor je op een rijtje gezet.

Wat kost een tatoeage
Credits: Hivan Arvizu