Welke dranken geven je de ergste kater?
We kunnen niet wachten op het weekend, want dan mogen we weer vieren dat we weer een week op werk of school hebben overleefd! Nu gaat dat in de meeste gevallen met een alcoholische versnapering, of twee. Of veel meer en vraag je jezelf de volgende dag af met een houten kop waarom dat laatste drankje nog nodig was. Maar als je weet welke drank de ergste kater geeft, kun je die stekende koppijn de volgende dag misschien voorkomen. Of in ieder geval een poging doen tot. Wij geven je een fijn overzicht van verschillende dranken die de heftigste én de minste kater geven.
First things frist
Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat alle dranken met alcohol uitdrogen, wat betekent dat alle alcoholische dranken een kater kunnen veroorzaken. Toch kunnen katers variëren in ernst, en dat komt door congeneren (bijproducten van fermentatie). Deze dragen bij aan de de smaak én kleur van een bepaalde drank, maar zijn voor onze lever erg moeilijk om af te breken, waardoor sommige katers erger aanvoelen dan anderen.
Wat moet je niet drinken?
Er is een basisregel die je moet onthouden als je het liefst geen kater wilt: hoe donkerder de drank, hoe meer kans op een kater. Donkere dranken bevatten meer van die schadelijke bijproducten, waaronder aceton, achtaldehyde, aldehyden en tannine. Deze stoffen vinden je maag én hersenpan niet fijn. Daarnaast worden er bij donkere dranken ook vaak meer kleur- en smaakstoffen toegevoegd. Hoe meer van deze ellende je binnenkrijgt, hoe heftiger je kater uiteindelijk wordt. Een paar voorbeelden zijn whiskey, brandy, donkere rum, speciaalbier en rode wijn.
Ben je juist gek om deze dranken? Prima, pak dan een paar glaasjes en ga daarna over op water of dranken die minder donker zijn.
Uitzonderingen
Toch zijn er uitzonderingen op de basisregels van hierboven. Want hoewel er in een fles bubbels nauwelijks congeneren aanwezig zijn, kennen we allemaal de beruchte Champagne-kater op Nieuwjaarsdag. Dit heeft allemaal te maken met de bubbels die het drankje bevat. Koolzuur zorgt er namelijk voor dat alcohol sneller in de bloedbaan wordt opgenomen. Dit geldt in principe voor alle alcoholische dranken met prik, maar Champagne heeft veel meer koolzuur dan bijvoorbeeld een mixdrankje.
Samen met het feit dat een fles Champagne vaak aan je mond eindigt, kan dit voor een hele nare kater zorgen.
Welke dan wél?
Zorg ervoor dat de drank zo kleurloos mogelijk is. Denk aan wodka of bijvoorbeeld gin. Wodka wordt gefilterd waardoor een deel van de schadelijke stoffen eruit worden gehaald. Nu hoor je ons Absolut niet zeggen dat je een fles wodka aan je gezicht moet zetten, want dan wordt je alsnog blackout drunk. Puur is nooit een goed idee, dus goed mixen is key. Gin Tonic, Wodka Sprite of wodka Spa rood. Een ander voordeel van wodka is dat je het ook geen alcoholwalm geeft, wat toch chill is als je de volgende dag bij je schoonouders op bezoek moet.
Pro tip
Wanneer je begint met drinken, ligt het tempo over het algemeen lager en is je lichaam het nog goed in staat om alle schadelijke stoffen te verwerken. Maar hoe meer je drinkt, hoe moeilijk het voor je lichaam wordt om het bij te houden. Dus als je bijvoorbeeld begint met bier en eindigt met shotjes, dan kan je lichaam de sterke drank van de shotjes moeilijk verwerken. Doe je het andersom en begin je met sterke drank, dan is je lichaam nog beter in staat om de alcohol uit de sterke drank te verwerken. Gewoon een kleine tip van Ome Mellowed.