Welke wijn drink jij het liefst bij vlees?

Wijn

Ergens is er ons ooit verteld dat je bij de meeste soorten vlees, rode wijn het beste past. Maar de keuze aan rode wijn is groot, dus welke rode wijn past nou het best bij welk soort vlees? En kun je, als je niet van rode wijn houdt, ook een witte erbij drinken? Of gaat dat totaal niet samen?

Dit bepaal je helemaal zelf

Wijn drink je vooral omdat je het zelf lekker vindt. Welke wijn jij het liefst drinkt op welke momenten bepaal je uiteindelijk helemaal zelf. Het is dus zeker geen regel om bij vlees altijd een orde wijn te kiezen. Zie het als een soort advies, want smaaktechnisch gezien past een wat zwaardere, volle wijn namelijk goed bij vlees, dat ook veel smaak bevat.

Deze kunnen elkaar op deze manier versterken, en juist door de tegenstellingen tussen de wijn en het vlees komen de smaken extra goed en sterk uit. Maar zoals gezegd, het is een advies. Geen regel. Er is ook geen regel die je verbiedt om pindakaas en jam op dezelfde boterham te smeren, en al zal er smaaktechnisch een hoop op aan te merken zijn, er zijn meer dan genoeg mensen die het heerlijk vinden.

Zo zit dat eigenlijk ook met wijn. Experts die de smaken goed kennen, kunnen over het algemeen aardig inschatten welke wijn bij welk gerecht past. Maar of jij deze combinatie ook het lekkerst vindt? Dat bepaal je uiteindelijk altijd helemaal zelf.

Welke wijn bij welk vlees?

Het kan soms best lastig zijn om bij elke soort vlees de beste wijn te vinden. Over het algemeen geldt dat de wat neutralere wijnen het best bij verschillende soorten vlees vallen, en je de minste kans loopt op een combinatie die echt niet smaakt. Een wat neutralere Bordeaux rood wijn kun je dus met een redelijk gerust hart bij de meeste vleesgerechten wel serveren.

Of een bepaalde rode wijn winter-BBQ waardig is? Dat is vaak lastiger te bepalen. Juist tijdens een BBQ eet je vaak verschillende soorten vlees die ieder zo hun eigen smaak hebben. Ook dan geldt weer dat je het best voor een wat neutralere wijn kunt gaan, om de kans op een goede match te vergroten.  Wil je het toch wat specifieker aanpakken, noteer dan welk vlees je precies gaat bereiden en stap hiermee naar een speciaalzaak, gewoon bij jou in de buurt of online. Hier kunnen ze bij ieder soort vlees een passende wijn adviseren, en weet je zeker dat jouw winter-BBQ er eentje wordt om nooit te vergeten!

Welke wijn-3
Credits: Jose Ignacio Pompe