Een whiskey karaf: waarom gebruiken we die eigenlijk?

whiskey karaf

Of je nou wel of niet van whiskey houdt, je kent vast wel die prachtige karaffen waar deze overheerlijke drank in wordt bewaard. Sommige mensen hebben ze in huis, maar we zien ze ook vaak in films terugkomen. Maar waarom zou je whiskey uit een karaf schenken en niet gewoon vanuit de fles? Wij hebben het geheim ontrafeld en zijn bereid deze met je te delen.

Waarom een whiskey karaf?

Je kent het wel van vroeger: wanneer er visite kwam moest alles worden opgeruimd. Van beneden tot aan jouw kamer, waar helemaal niemand zou komen. Maar goed, je deed het, want een rommelig huis staat niet zo stijlvol. Het gebruiken van een whisky karaf heeft zo’n zelfde reden, maar dan gaat het nog een tikkeltje verder. Je vraagt je misschien wel af waarom je zo moeilijk zou doen als je het ook gewoon uit de fles kan schenken. Toch is het voor een groot deel een statussymbool. Wanneer je de whiskey uit een karaf schenkt, laat je zien dat je stijlvol bent en in staat bent om deze prachtige, soms zelfs kristallen karaffen te kopen. Dit is dan ook de reden dat filmkarakters die status uit moeten stralen. Denk aan een James Bond, die de whiskey niet uit de fles schenkt, maar uit een karaf. Het draait dus allemaal om het uitstralen van dominantie, macht en luxe. Maar is dit dan de enige reden om een karaf aan te schaffen? 

whisky karaf
Credits: Any Lane via Pexels

De andere voordelen van een whiskey karaf

Naast dat het er mooi uit ziet zijn er wel degelijk andere voordelen aan een whiskey karaf. Zo zijn ze perfect voor op feestjes. Wanneer je geen zin hebt om al je whiskey op te maken tijdens één feestje, kun je de hoeveelheid dat je op wilt maken overgieten in een karaf. Zo is de kans kleiner dat al je whiskey er in één avond doorheen jaagt. Ook zien je gasten niet welk merk het is, dus er zal geen gezeik zijn over het feit dat ze toch liever dat andere merk hebben. Karaffen zijn ook stevig en je kunt ze afsluiten, waardoor het voor die ene dronken vriend net even wat moeilijker wordt om jouw peperdure whiskey over de grond heen te gooien. 

Het behouden van de heerlijke whiskey smaak

Als laatste heeft een karaf nog een ander voordeel.Het is namelijk zo dat whiskey niet lekkerder wordt naarmate hij ouder wordt. Wanneer je de whiskey fles open hebt gemaakt, begint het oxidatieproces. Dit betekent dat hoe meer lucht er in de fles komt, hoe sneller de whiskey zijn smaak verliest. Dit kun je voorkomen door de drank steeds in verschillende formaten karaffen over te schenken. Een karaf is ook transparant, waardoor je makkelijk de kleur, textuur en dus de kwaliteit van de whiskey kan beoordelen. Het is dus niet alleen een statussymbool, maar een karaf kan dus ook nog eens heel handig zijn.

whisky karaf
Credits: Charlotte May via Pexels