Het bewijs dat Chinezen 2.500 jaar geleden al wiet rookten

Terwijl jij comfortabel een potje Yahtzee zit te doen in je favoriete coffeeshop, ging het er heel wat jaren terug net iets anders aan toe. Dan hebben we het niet over de middeleeuwen of de tijd van de Grieken & Romeinen. Nee, dit gaat pas echt way back. Uit een archeologische vondst op een begraafplaats in Azië blijkt namelijk dat voor Jezus Christus jaar al stoners op deze aardbol rondliepen. Daar hadden zij zelfs helemaal geen vloei en tip voor nodig.

Oldskool wiet roken

Op de grens van China en Tadzjikistan is het oudste bewijs van cannabisgebruik in de wereld gevonden. Chinese, Duitse en Australische archeologen laten dit weten in de Science Advances. Het team van onderzoekers stuitte in het Pamir-gebergte op een aantal graven. Hier werden niet alleen menselijke resten aangetroffen, maar ook houten rookpotten met verkoolde stenen.

De resten werden geanalyseerd en er werd een hoge dosis tetrahydrocannabinol aangetroffen. Wij houden het liever op THC. Uit de analyse bleek dat de resten maar liefst 2.500 jaar oud zijn. Met het hoogste punt van het Pamir-gebergete op 7.495 meter is dit pas echt het hoogtepunt van high worden.

Ritueel gebruik

Yimin Yang, de leider van het team van onderzoekers, vermoedt dat het gebruik van het cannabis gepaard ging met ‘complexe religieuze praktijken’. Hoewel er op iedere begraafplaats een aparte sfeer hangt, steekt deze begraafplaats daar met kop boven uit. Doorboorde schedels en snijsporen op botten is dan ook eerder regel dan uitzondering bij de doden. Begrafenisrituelen met ritmische muziek, vlammen en in rook opgaande wietplanten lijken hier aan de orde te zijn geweest.

Geef ze eens ongelijk

Oke, de vreemde snijpraktijken blijven voor ons ook een tikkeltje luguber. Wat betreft het hoge gehalte THC kunnen wij de Chinezen geen ongelijk geven. Een bakje koffie aan het begin van de dag, bier in het weekend en een pilletje op een festival wordt er tegenwoordig ook haast met de paplepel ingegoten. Dat zij 2.500 jaar geleden wiet rookten is dan ook niet zo vreemd. De Chinezen deden het met wat de natuur hen aanbood en dan kom je snel uit op Cannabis sativa.

wiet rookten
Foto: Aphiwat chuangchoem

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *