Wiet op festivals: waarom op sommige wel, maar op andere niet?

De wiet-rokende festivalganger is een bekend fenomeen. Je kan ze dan ook overal tegenkomen: van de tent waar flink wordt geshuffeld op de diepste techno tot aan de kroeg waar iedereen mee blèrt met Toto van Africa. De geuren van een dikke toeter dringen steeds verder je neus binnen en je stopt niet met zoeken totdat je de persoon hebt gevonden die hiervan de oorzaak is. Je ziet de wiet-rokende festivalganger plots staan en stelt dan de vraag die je al heel de dag wilde stellen: “MAG IK OOK EEN HIJSJE?”. Tuurlijk, geen probleem. Het kan je op dat moment waarschijnlijk weinig schelen of je überhaupt een stickie mag opsteken. Vandaag beantwoorden we de vraag: waarom mag het op sommige festivals wel, maar op andere niet?

Wiet op festivals

Maar hoe zit het nu echt?

Daarvoor zal toch écht eerst het strafrecht erbij gepakt moeten worden. Om precies te zijn de Opiumwet. In principe is het niet toegestaan om drugs te bezitten, te produceren, te verhandelen en te verkopen. Je leest het al: in principe. Want gelukkig maakt de Opiumwet onderscheid tussen harddrugs en softdrugs. Deze laatste drugs, zoals hasj en wiet, kan je legaal kopen bij een coffeeshop. Door het gedoogbeleid van Nederland is het toegestaan om hiervan een kleine hoeveelheid te bezitten, als het maar voor eigen gebruik is. Het OM zal je dan ook niet vervolgen als je maximaal vijf gram aan hasj of wiet op zak hebt.

Het mysterie ontrafelt

Op een festival kunnen de regels wel wat anders zijn dan op straat. Een festival mag namelijk een eigen evenementenbeleid voeren, waarin wordt bepaald wat de vervolgingsgrens is. Zo willen sommige festivals absoluut geen wiet-rokende festivalgangers zien en het is dan niet toestaan om een grammetje of vijf mee te nemen. En nee, dus ook niet één jointje. Niets, nada, niente, noppes. Zero. Andere festivals laten je juist meer meenemen dan de toegestane maximale hoeveelheid en daar zullen de wiet geuren dan ook door de hele tent dwalen.

Dus het antwoord op de eerder gestelde vraag: ieder festival bepaalt zelf wat de toegestane hoeveelheid is. Niet slechts één antwoord voor alle festivals in Nederland, maar voor ieder festival een ander aantal jointjes. Zolang je die regels checkt en je daaraan houdt, zal niemand je tegenhouden om een jonko te klappen op een festival.

Foto: Chase Fade
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *