Wietwijn? Deze Fransman heeft het voor elkaar gekregen

Wiet is populair. Wijn is populair. Dus waarom geen combinatie van de twee? Dat dachten de Galliërs, een stam die vroeger onder andere in Frankrijk leefde, ook. Raphael De Pablo maakt nu de wijn die geïnspireerd is op dit eeuwenoude recept met als basis blauwe druiven en wiet uit Bordeaux. Benieuwd naar deze aantrekkelijke combi? Wij hebben wat interessante info over het fascinerende verhaal achter deze wietwijn uit het land van de wijnsnobs.

De creatieve voorouders van het Franse volk

Een aantal jaar geleden, in 2015, werd er een opgraving gedaan bij Cébazat. Het was een graf van een Galliër van de machtige Gallische Arverni stam. Bij dit graf zat een niet bepaald bescheiden verzameling van wijnvaten. Nou was dit niet per se een big deal, want dit soort opgravingen werden wel vaker gedaan in dit gebied. Toch zat er wel een bijzonder tintje aan deze opgraving. In de wijnvaten werden namelijk sporen van Cannabis gevonden.

wietwijn
Photo by Esteban Lopez on Unsplash

‘Deden ze goed, die Galliërs’, zul je misschien denken. Maar men gaat ervan uit dat de Cannabis niet in de wijn zat voor de smaak en het psychoactieve effect. Je wordt namelijk niet kneiterstoned van het drinken van deze wijn. De stof THC komt namelijk pas vrij bij verhitting. De reden voor het toevoegen van de wiet was, volgens experts, dat de wiet zorgde voor een betere smaak. Het hielp bij het voorkomen van de verandering van wijn in azijn. Want een glaasje azijn is natuurlijk ook niet te zuipen.

Raphael De Pablo komt met eerste wietwijn in Frankrijk

Nu zul je zelf wel kunnen bedenken dat dit nieuwtje niet zomaar voorbij zou waaien. Goed gedacht. De Fransman Raphael De Pablo zag het maken van deze wietwijn dan ook zeker zitten. Toen hij het nieuws hoorde kweekte hij medicinale wiet in Canada. Hij werd enthousiast en nam contact op met een vriend van hem. Niet zomaar een vriend, maar een wijnexpert. Samen zagen ze het wel zitten om deze wietwijn te gaan maken en hun eerste fles is dan ook al een feit. Nu zijn ze niet de eerste die deze wijn weer op de markt hebben gepracht. In de Verenigde Staten en in Spanje kon je het goedje al eerder proberen.

wietwijn
Photo by Terry Vlisidis on Unsplash

Raphael De Pablo blijkt toch wel een zakenman te zijn. Hij wil dan ook eerst patent aanvragen, voordat hij het geheime recept eventueel bekend maakt. De wiet haalt hij in ieder geval van zijn eigen biologische wietkwekerij in de buurt van Bordeaux. Om de wijn legaal op de markt te brengen moet hij wel aan wat regeltjes voldoen. In Frankrijk mag je namelijk wiet produceren, maar dan wel met een THC-gehalte van 0,2%. Misschien zegt je dit niks, maar normaal gesproken bevat wiet 14% THC. Best een groot verschil dus. De Pablo heeft het zo voor elkaar gekregen dat zijn wijn maar een laag gehalte THC bevat en dus legaal is in Frankrijk.

Het perfectioneren van de smaak

Het was blijkbaar niet makkelijk om de smaak te perfectioneren. De Pablo’s vriend, ook wel bekend als ‘Papi’ zocht een balans tussen de smaken van wiet en wijn. Uiteindelijk heeft hij gekozen voor een blauwe druif genaamd ‘petit Verdot’. Deze druif komt dan ook uit Bordeaux. Het zorgt voor een fruitachtige en sterke smaak.

Raphael De Pablo en zijn vriend zijn bezig aan een batch van 5000 flessen. Wil je het graag proberen? Dan moet je op zoek naar een wietwijn genaamd Burdi W. Burdi is latijn voor Bordeaux en de W staat voor wijn. Of wiet. Dat mag je zelf bepalen.

wietwijn