En de winnaar van de Mellowed Festival Award: elrow Town

elrow Town-1

Oké, ondanks dat het een heel hard idee is om Festival Awards uit te gaan reiken – hoofdredacteur, lees je even mee? – wordt dat nu nog een beetje lastig, aangezien we ze zeker niet overal geweest zijn. Maar we hebben wel elrow Town gezien. En dat was he-le-maal craaaazy!

Natuurlijk is het ene festivalletje het andere niet, het is maar net hoe je het beleefd. Nogal subjectief dus. Maar als je puur naar de organisatie gaat kijken, dan weet je dat elrow Town het héél dik voor elkaar heeft.

Veel festivals, met vaak hippe oer-Nederlandse namen, zijn tof. Maarrrr, eerlijk is eerlijk: het lijkt allemaal flink op elkaar. Een stage, vaak dezelfde DJ’s, een bar, duur water, Dixies, een food-corner en soms nog iets extra’s. De locatie, aankleding en voorzieningen zijn het enige waar ze vaak op verschillen.

elrow

De Spaanse amigo’s van elrow doen het allemaal nét even wat anders. En dat is heerlijk verfrissend!

Cirque du Soleil meets tech-house meets Carnival de Brazil meets Nederland

Het concept van elrow is simpel: kunst op een extreem over de top manier aan de man brengen door middel van pompende tech-house en vrachtwagens vol confetti. Je moet dan ook niet opkijken van levende kunstwerken, zeer getalenteerde steltlopers, lichtgevende kikkers, meters hoge sprinkhanen, meters lage lilliputters of een enorme wc-juffrouw die een snoepje in je mond propt.

De leipste (after)party van Barcelona

Het begon allemaal langs de snelweg, bij het vliegveld van Barcelona. Als de clubs in de hoofdstad van Catalonië dicht gingen in de vroege ochtend, was een groepje creatievelingen met meer energie dan Essent, onverzadigbaar. Ze besloten op deze relatief afgelegen locatie een toffe locatie te bouwen voor een (after)party: de Singermornings. Van 9u ‘s ochtends tot 17u in de middag. Bussen met ravers werden daarna weer in de stad gedropt om hun roes uit te gaan zitten.

Al was het niet alleen een afterparty, ze richtten zich ook zeker zij die net ontwaakt zijn en juist liever op zondagmiddag feesten dan ‘s avonds.

Hipster Barcelona had hier wel oren naar en ging er vol voor. Tot nu toe is elrow dan ook een groot succes! In Barcelona op de zondag. Maar ze zijn ook uitgeweken naar Ibiza, met een wekelijkse show op zaterdag in het majestueuze Amnesia.

elrow Town

elrow Town is dit alles keer tien. Ze bouwen een waanzinnige stad, die je het gevoel geeft dat je in het circus zelf meespeelt. Wedstrijden door luchtkussens, rolschaats disco in een opblaaskapel, slingerkaak karaoke in een opblaas bruine kroeg, levend tafelvoetbal, maar nog belangrijker: snoei en snoeihard dansen op vrolijke tech house beats van twee prachtige stages. Ook hier is ‘opblaas’ weer het codewoord, want elk uur worden er honderden opblaasgadgets het publiek in gesmeten. En mja, je ziet maar wat je er mee doet. Deze gadgets komen niet alleen, maar met miljoenen gekleurde snippers en slingers. Een grote kleurrijke puinhoop. Heerlijk!

Of Amsterdam hier al klaar voor was? Mwa. Je zag aardig wat groepjes mensen die zich irriteerde aan de gekte, die niet wilden dat hun nektasjes of make-up zouden beschadigen. Maar de meesten gingen er lekker in mee!

Vorig jaar, bij elrow Town in Londen bezorgde ze zelfs een landelijk tekort aan confetti. Helden!

Details

Dit is waar elrow in uitblinkt. Veel andere organisaties, zoals Lowlands en Solar Weekend (Extrema), hebben dit ook goed voor elkaar. Maar elrow, zet net dat stapje verder. Op het pondje naar de NDSM Werf begint het al, nog vóór je je kaartjes hebt laten zien. Een glittermeisje heet je welkom en een DJ warmt iedereen vast op. Bij binnenkomst krijg je elrow dollars, die je kan besteden aan merchandise of andere gekke shit. Je kan meer dollars verdienen door mee te doen aan rare spellen.

En deze complete gekte, nóg voor de tientallen confetti- en CO2-kannonnen worden aangeslingerd, maakt iedereen gewoon heel gelukkig. Het barpersoneel, de vele figuranten en natuurlijk de bezoekers.

elrow Town Amsterdam, NDSM Werf

De NDSM Werf is natuurlijk een prachtige locatie voor een feestje zoals dit. De indeling is daarnaast ook top. Er liepen 15k mensen rond en nooit had je dat idee, behalve als je met het pondje terug moest. Gelukkig zijn we er eerder tussenuit geknepen, zodat we niet hoefden gaan uitvinden hoe ze dat zouden gaan fixen.

Juan Arnau jr., het opperhoofd van de elrow familie, heeft tegen het Parool al bevestigd dat er volgend jaar zeker weer een editie naar Amsterdam komt. Wij zijn er sowieso bij en dit keer hopelijk alleen maar mensen die het leven niet zo serieus nemen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *