Word je nou écht sneller dronken in de zon?

Taste
// 24 juni 2020
sneller dronken in de zon-1
Credits: Jakob Owens

Dat het deze week warm is hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Je zweet op plekken waarvan je niet wist dat ze konden zweten en je bek is droger dan na een weekend Awakenings. Goed drinken is key en daarom zit jij meer uren op het terras dan dat je ’s nachts in bed ligt. Heerlijk natuurlijk, maar het probleem is dat ze vaak net iets té goed smaken. Vaak begin je nog met een spaatje rood, maar wanneer jij de bediening met een heerlijke cocktail of een ijskoud biertje langs ziet lopen, ga je al snel overstag. Eén worden er al snel twee en wanneer je op staat om naar het toilet te gaan lijkt het alsof je al een halve krat bier in je mik hebt zitten.

Dat ging wel heel snel en je kunt je niet herinnering wanneer de alcohol zó snel zijn werk deed. Jij gooit het op het feit dat je in de zon hebt gezeten en daarom sneller dronken bent geworden. Maar is dat wel zo?

Sneller dronken in de zon?

Of het nu een mythe is of niet: het voelt in ieder geval wél alsof je sneller dronken wordt in de zon. Er is een theorie dat het te maken zou hebben met al het vocht dat je verliest op warme dagen. De alcohol verspreid zich daarom over een kleinere hoeveelheid water in je lichaam, waardoor het promillage alcohol in je bloed toeneemt. Dat zou theoretisch waar kunnen zijn, maar dan moet je wel echt zweten als een otter.

Misschien dat het dan toch ergens anders aan moet liggen. Je kunt waarschijnlijk beamen dat een heerlijk, koud biertje veel beter smaakt in de zomer dan op een regenachtige herfstdag. De terrassen zijn weer open, de summer vibes zijn aan en door de hoge temperaturen lijk je constant dorst te hebben. Die combinatie is waarschijnlijk de reden dat je meer drinkt én dus alcohol tot je neemt. Je wordt dus niet sneller dronken in de zon, maar je drinkgedrag is op dat soort momenten vaak anders. Het dronken gevoel is vaak psychologisch.

Wanneer je in de zon aan het drinken bent, doe je er dus goed aan om tussendoor een frisje of een alcoholvrij biertje te drinken. Dit scheelt overigens vaak ook een houten kop de volgende dag.

sneller dronken in de zon-1

Credits: ELEVATE

Categories
Taste