XTC moet legaal worden volgens Nijmeegse arts

XTC-1

Volgens Kees Kramers, internist-klinisch farmacoloog van Radboudumc in Nijmegen, zou het legaliseren van XTC tot minder criminaliteit en een afname van het dumpen van chemisch drugsafval leiden. Ook zegt de hoogleraar dat hij liever heeft dat zijn studerende kinderen af en toe een pilletje pakken, dan dat zij dagelijks alcohol drinken.

Dit zegt hij niet omdat XTC ongevaarlijk is, maar omdat alcohol een veel groter probleem zou vormen. “Overmatig alcoholgebruik brengt schade toe aan organen als de lever en alvleesklier, en veroorzaakt (dodelijke) ongevallen. Waar alcohol op de lange termijn voor ernstige hersenschade kan zorgen, is dat bij xtc minder duidelijk.”, aldus Kramers.

Risico’s

Uit cijfers van het Trimbos-instituut uit 2016 blijkt dat 18% van de mensen die op stap gaan tussen de 15 en 35 jaar ooit wel eens een pilletje naar binnen heeft gewerkt. Trimbos-instituut waarschuwt wel voor de risico’s. XTC kan namelijk op de korte termijn een hoge lichaamstemperatuur teweeg brengen die, in extreme gevallen, dodelijk kunnen zijn. Ook is watervergiftiging een mogelijk gevaar: XTC wekt namelijk hevige dorst op, terwijl plassen wordt bemoeilijkt.

Politiek

D66 ziet XTC, net als wiet, ook graag gelegaliseerd worden. Gelders Statenlid Antoon Kanis zegt het volgende: “De problemen met synthetische drugs worden steeds groter. We weten dat de ‘war on drugs’ niet de oplossing is. Misschien is dit het juiste moment om het gesprek over gereguleerde xtc weer op te starten. Zodat we regels kunnen stellen aan productie en verkoop. Zo halen we het uit de criminaliteit, bieden we de ruim 800.000 Nederlanders die af en toe een pil gebruiken een veilig product en voorkomen we onveilige situaties in onze woonwijken en natuurgebieden.”

Het CDA blijft tegen de legalisering van XTC, meldt CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. Drugs zouden ‘troep’ zijn en treffen volgens haar de zwaksten in de samenleving. Het CDA wil niet toegeven aan het cynisme dat de strijd tegen de synthetische drugsindustrie verloren is gegaan. “Wij gaan criminelen niet belonen, maar bestraffen”, aldus Van Toorenburg. Ze wijst op het gevaar van ondermijning doordat criminelen hun winsten in de legale bovenwereld investeren.

Criminelen produceerden vorig jaar in Nederland voor ongeveer 19 miljard euro aan XTC en amfetamine, meer dan de omzet van de Albert Heijn. Daarnaast blijkt uit een onderzoek van de Politieacademie dat de strijd door politie en justitie weinig effectief is. Nederland is voor drugscriminelen een aantrekkelijk land, omdat de pakkans en strafmaat hier vele lager zijn dan in andere landen.

xtc-2

 

Source :
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *