Drugsmuseum Poppi opent ‘XTC winkel’ in Utrecht

XTC winkel-3

Stel dat XTC legaal is, hoe ziet de verkoop hier dan van uit? Liggen ze in de supermarkt? Of kun je ze alleen krijgen op doktersrecept? In de XTC winkel, een nieuw publieksexperiment van Drugsmuseum Poppi, bepalen de bezoekers het zelf.

De XTC winkel

In de winkel kunnen bezoekers drie verschillende xtc-verkooppunten testen. Een xtc-speciaalzaak, een apotheek en een club. De bezoekers bepalen zelfs de regels. Vanaf welke leeftijd mag er xtc gekocht worden? Hoeveel pillen mag één iemand per keer kopen? Hoe ziet de marketing eruit?

De uitkomsten zullen vervolgens worden geanalyseerd door de Universiteit Utrecht en worden gedeeld met de lokale én landelijke politiek.

Hoe ziet de toekomst eruit?

Een wereld waar je niet Appie een berichtje hoeft te sturen voordat je naar een festival gaat, maar gewoon naar de winkel gaan om je klinkers te kopen. Een irreëel toekomstbeeld? De helft van de Nederlanders tot en met 54 jaar is een voorstander van een vrijer beleid voor de verkoop én productie van XTC. Onder jongeren tot 34 is dit 6 op de 10. Dit blijkt uit onderzoek van Ipsos dat eind mei is uitgevoerd onder 1033 respondenten.

Voordelen

Niet alleen het volk ziet voordelen, maar ook de wetenschap zou het wel zien zitten. In een denktank van achttien wetenschappers kwam naar voren dat een gereguleerde productie en verkoop van XTC, de beste beleidsoptie is voor milieu, veiligheid en gezondheid.

Denktank DenkWerk bracht onlangs een rapport uit waaruit bleek dat XTC reguleren de beste optie is om drugscriminaliteit tegen te gaan. Daarnaast heeft de landelijk politiek onlangs een staatscommissie MDMA opgericht om te onderzoeken wat de voor- en nadelen zijn van een medicinaal gebruik van MDMA.

De XTC winkel opent vrijdag 15 juli haar deuren op de Vinkenstraat 1-3 in Utrecht en zal geopend zijn tot 29 september.

XTC winkel-1