Zo ben je de ideale tripsitter

tripsitter-1

Trippen op hallucinerende middelen is voor veel mensen geestverruimend. Met je eigen ruimteschip door verschillende universums, om vervolgens weer met beide benen op aarde te belanden. Toch kan trippen ook verkeerd lopen en in een zogenaamde ‘bad trip’ belanden. Het is daarom altijd aan te raden om een goede vriend of vriendin te vragen om je bij te staan om veilig te ‘landen’. Ben jij die tripsitter? Hou jezelf dan aan dit stappenplan!

Afspraken

Wanneer je iemand bijstaat tijdens een trip, dien je eerst afspraken te maken. Om misverstanden te voorkomen en de tripper gerust te stellen. Tijdens een trip is iemand op zijn/haar kwetsbaarst, dus stel hem of haar gerust door te zeggen dat wat er tijdens de trip gebeurt tussen jullie blijft. Het kunnen ook afspraken zijn over welke muziek er gedraaid moet worden, of wat voor er eten er in huis moet zijn.

Ook kunnen er bepaalde herinneringen of gevoelens naar boven komen tijdens de trip. Bespreek van tevoren welke deze kunnen zijn, zodat jij weet waar ze vandaan komen.

Lees jezelf in

Als tripsitter dien je jezelf in te lezen in de drugs die jouw vriend(in) gaat gebruiken. Op het interwebs zijn talloze forums en pagina’s te vinden over eigenschappen en effecten van drugs. Daarvan moet je op de hoogte zijn, omdat je dan kunt weten of de trip uitpakt zoals bedoeld. Daarnaast is combineren van psychedelica een héél slecht idee. Niet doen dus. Vanzelfsprekend ben jij als tripsitter verantwoordelijk voor de dosering.

Blijf op de achtergrond

Een trip kan lang duren en is voor jou, iemand die nuchter blijft, niet zo heel spannend. Jij bent dit keer niet degene die de kamerplanten ziet dansen of licht ziet bewegen, maar zorg wel dat je op elk moment voor de ‘tripper’ klaarstaat. Als hij/zij iets nodig hebt, haal je dat. Tot die tijd blijf je lekker op de achtergrond.

Bad trip

Het kan voorkomen dat een trip omslaat in iets negatief, een bad trip dus. Dan is het aan jou om je vriend of vriendin gerust te stellen. Belangrijk is dat je jezelf niet teveel opdringt. Stel eenvoudige vragen, haal vrolijke herinneringen op en haal alles weg wat de ruimte voor de tripper niet meer fijn maakt.

Je hoeft er echter niet om elke wissewasje naartoe te lopen of alles oke is. Trippen is namelijk een reis en je hoeft alleen in te grijpen wanneer het nodig is.

Evalueer

Zodra de trip is afgelopen is de ervaring nog niet voorbij. Neem de tijd om alles te verwerken en bespreek dit naderhand samen. Mocht de tripper het lastig hebben gehad, wil je niet dat hij/zij met slechte gedachten naar huis of naar bed gaat. Zo kan de avond goed afgesloten worden.

Tripsitter-1
Credits: Matthew T Rader