Zó deal jij met prestatiedruk | Mindful Monday #2

prestatiedruk

Vorige week schreven we over prestatiedruk en het record aantal burn outs onder jongeren. Zo kwamen we erachter dat zo’n 75% van de jongeren tussen de 18 en 35 jaar aangeeft burn out verschijnselen te hebben.  Da’s niet voor de poes. En als we naar de cijfers kijken, heb jij of één van je vrienden er waarschijnlijk mee te maken. Behoor jij ook tot deze 75% en heb je wel eens het gevoel dat je overloopt? Dan wordt het tijd om eens wat meer te ontspannen. Relaxen, chillen, je hersenen even laten snoozen. Orde te brengen aan de chaos die jij je grijze massa noemt. Wij hebben een aantal manieren op een rijtje gezet om de wanorde te temmen. Zo kun jij omgaan met de prestatiedruk. 

Afrekenen met prestatiedruk: zo doe je dat

Accepteren is presteren

Niemand is perfect en niet alles hoeft perfect te zijn. Laat dus je frustratie varen en accepteer dingen zoals ze zijn. Soms is goed gewoon goed genoeg. We leven in een maatschappij waarin gestreefd wordt naar superioriteit, maar er is eigenlijk helemaal niets mis met een beetje average op z’n tijd. Wie zegt dat je CEO moet zijn van een topbedrijf, een sixpack moet hebben waar het gemiddelde biermerk bang van wordt en je huid gladder dan een wildwaterbaan moet zijn? Soms zijn een leuke baan, een lekker muffin top en een paar verdwaalde haartjes op je benen ook heel gezellig. Probeer niet altijd te streven naar beter en perfecter, maar probeer juist het goede te zien in wat je al hebt. 

Zoek een uitlaatklep

Merk je dat zaken op beginnen te stapelen en je dingen niet meer los kunt laten? Zoek dan een uitlaatklep. Die uitlaatklep kan van alles zijn. Van boksen in de sportschool, een jointje tussen de lippen tot dingen van je af schrijven. Zoek waar jij je lekker door gaat voelen en wat jou kan helpen om af en toe te ontspannen en ga dat doen. Nu zeggen we niet dat je alles moet laten vallen voor een wake and bake mentaliteit, maar juist dat je pauzes in moet lassen en ervoor moet zorgen dat je gewoon af en toe een avond voor jezelf pakt. Zo nu en dan je gedachten op 0 zetten is enorm goed voor je. Je moet dus niet alleen bewust met je verplichtingen omgaan, maar ook bewust die verplichtingen aan de kant zetten op het moment dat je vrije tijd hebt. 

prestatiedruk-3
Credits: Nathan Dumlao

Stop met vergelijken

Een groot deel van de prestatiedruk ontstaat doordat we onszelf constant vergelijken met anderen. En laten we eerlijk zijn: het is ook moeilijk om dat niet te doen. Dankzij de komst van social media leven we nu eenmaal in een transparante wereld. Toch is deze wereld niet altijd even realistisch. We zijn vaak geneigd om alleen de positieve kant van anderen te zien en niet stil te staan bij het feit dat iedereen (en dan bedoelen we ook echt iedereen) dingen heeft waar hij of zij van baalt. Het kan dan misschien wel lijken alsof die influencers een next level glamour leventje lijden en he-le-maal perfect zijn, maar die worden ‘s ochtends ook gewoon wakker met een stinkbek. Laat je dus niet onder druk zetten door het rooskleurige beeld dat je krijgt van andermans levens, en focus je gewoon op jezelf. 

Plannen

Je wordt ermee doodgegooid door je leraren, maar het werkt echt. Ga plannen. En dan niet alleen wanneer je iets gaat doen, maar ook wanneer jij je druk gaat maken over iets. Lig je ‘s avonds in bed dus weer eens wakker? Plan dan een tijdstip in op de dag erna dat jij met datgene waarmee je zit aan de slag gaat. Belangrijk is vooral dat je jezelf op één ding tegelijk gaat focussen, dan voorkom je dat je overloopt. Richt je planning hier dus ook op in. Als je dingen vóór je tussen de lakens kruipt van je af gaat leren zetten door ze op een ander moment in te plannen, zul je al merken dat je een stuk beter slaapt.

Communiceer

Spreek jezelf uit. Als je merkt dat iets je te veel wordt of als je ergens niet uitkomt, vraag dit dan aan bijvoorbeeld je baas of docent.  Als je merkt dat het niet gaat zoek je hulp of praat bijvoorbeeld met je vrienden over je problemen. Dingen opkroppen zorgt er alleen maar voor dat dingen zich gaan vermenigvuldigen, zorg dus dat je het van je af zet door te communiceren. Loop jij bijvoorbeeld al de benen onder je kont vandaan op je stage en komt je stagebegeleider na werktijd even haar seksuele frustraties op je afreageren door je om half 9 ‘s avonds lastig te vallen? Gewoon aangeven dat je daar niet van gediend bent. Je zult merken dat wanneer je voor jezelf op gaat praten en je grenzen bewaakt, er een last van je af valt. Van binnenvetten wordt niemand beter. 

prestatiedruk-1
Credits: Clem Onojeghuo