Zo gaan je jeans het langst mee

Jeans zijn al decennialang niet meer weg te denken uit de mode-industrie. Wat natuurlijk niet gek is, ze zitten megachill, kunnen tegen een stootje én zien er gewoon tof uit. Het is één van de meest gedragen kledingstukken en dat zal voorlopig zo blijven. Ze komen in allerlei soorten, maten, vormen en stijlen, maar hebben allemaal één ding gemeen: wanneer je goed voor je jeans zorgt, gaan ze een leven lang mee. Serieus. Met deze tips hoef je never nooit afscheid te nemen van je geliefde spijkerbroek.

Raw Denim & Pre-Washed Denim

In de wereld van denim zijn er talloze verschillende soorten, maar we kunnen ze ruwweg terugbrengen naar twee ‘soorten’: Raw Denim en Pre-Washed Denim. Raw Denim kenmerkt zich door de stugheid, is de jeans die stevig aanvoelt en ‘beter’ wordt naarmate je ‘m draagt. Ook is het een jeans die afgeeft als de pest en waar je dus beter geen lichte kleuren op kunt dragen. Of je moet het nice vinden als alles wat je draagt blauwe tinten krijgt, maar dat lijkt me sterk.

En dan is daar ook nog Pre-Washed Denim. Deze jeans zijn al voor je ‘afgeleefd’ en is de scherpe randjes al kwijt. Consumenten kiezen het meest voor deze soort omdat deze in het begin comfortabeler zitten dan Raw Denim.

Nu we dit uit de weg hebben kunnen we door naar de échte tips voor het langer goed houden van je jeans.

Tip 1: NIET wassen

Als er iets slecht is voor je jeans, dan is het wel het rondtollen in een wasmachine op 40 graden. Met Raw Denim is dit helemaal desastreus, aangezien al je andere was er ook blauw uitkomt én de jeans verliest zijn donkere, blauwe kleur. Ook voor Pre-Washed Denim is wassen geen goed idee, omdat deze dan nóg meer beschadigd raakt en je riskeert dat de stof dunner wordt en er gaten gaan ontstaan. Niet doen dus.

Tip 2:  Doekje doet wonderen

Kijk, vroeg of laat komt er een vlek op je jeans en is niet te voorkomen. Nu je weet dat je ‘m niet meteen in de was moet flikkeren, kun je de vlek gewoon met een doekje en wat reiniger eruit proberen te halen.

jeans-3
Credits: Elijah Hiett

Tip 3: Stomen, drogen of vriezer

Een goed paar jeans dragen we het liefst elke dag en op een bepaald moment gaat deze muf ruiken. Nothing you can do about it. Festivalletje hier, bier over je jeans daar, een hond die over je spijkerbroek kwijlt, je jeans wordt er niet echt frisser op. Toch zijn er genoeg mogelijkheden om je spijkerbroek weer naar bloemetjes te laten ruiken zónder deze te wassen.

Een van die opties is het gebruiken van je vriezer. Geen grap, het bevriezen van je jeans zorgt ervoor dat de bacteriën die voor nare geurtjes zorgen de pijp uit gaan. Resultaat: een broek die geurvrij is. Wil je een broek die naar bloemetjes ruikt? Dan gooi je ‘m een paar minuten in de droger met zo’n lekker ruikend droger-doekje. You golden.

Mochten er écht hardnekkige vlekken, nare geurtjes of andere onverklaarbare substanties op je broek zijn beland? Dan is een stoomapparaat of een bezoekje aan de stomerij the way to go.

Tip 4: Toch wassen? Doe het verantwoordelijk!

Nee, we spreken onszelf niet tegen. Je jeans wassen is niet goed en is niet goed voor de levensduur van je broek. Toch ontkom je er op een bepaald moment niet aan om ‘m in de was te gooien. Als dat moment komt, moet je de schade zoveel mogelijk beperken en dat betekent dus ook voor de natoer.

En jeans kun je het best wassen op een kort programma, met koud water en het minst agressieve wasmiddel. Dit is niet alleen het best voor je jeans, maar ook het minst schadelijk voor het milieu. Ga je jeans ook niet scrubben en haal het ook niet in je hoofd om je spijkerbroek uit te wringen. Een spijkerbroek laat je hangend drogen. Period.

Als je bovenstaande tips opvolgt heb je het langst plezier van je spijkerbroek. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om elke maand een nieuwe te kopen, maar ik kan genoeg leuke dingen verzinnen waar ik mijn geld liever aan uitgeef.

jeans
Credits: Bruno Nascimento
Source :
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *