Zo kom je van plasangst af

Waar gedronken wordt, moet uiteindelijk ook naar het toilet gegaan worden. En geloof het of niet, dit is niet voor iedereen een walk in the park. Er lijden ongeveer evenveel mannen aan plasangst als er mensen in Rotterdam wonen. Jep, het is vooral een mannendingetje, vermoedelijk omdat vrouwen niet zo snel met urinoirs te maken krijgen. Ik ken ze wel, maar dat is een verhaal voor een andere keer.
Zodra mensen met plasangst a.k.a. shy bladder syndrome een openbaar toilet betreden, bekruipt hen een angst die daaronder alles lijkt te blokkeren. Vervelend, maar zeker niet het einde van de wereld. Er zijn namelijk manieren om er vanaf te komen!
Plasangst
Bij de één neemt het kwaaltje extremere vormen aan dan bij de ander. Het kan variëren van duizeligheid en zweetuitbarstingen tot hartkloppingen en angstaanvallen. Bij ieder bezoek aan een openbaar toilet gaan de mensen met plasangst zich steeds meer druk maken, wat de kans dat jouw urine het porselein raakt alleen maar kleiner maakt.
Niet ideaal natuurlijk, maar het slechtste wat je kunt doen is om openbare toiletten te vermijden. Vroeg of laat kom je toch in de situatie waar een openbaar toilet de enige optie is en door het ontlopen van problemen is nooit iemand beter geworden.
Op een feestje, festival of tijdens het stappen zullen de toiletten over het algemeen druk zijn. Mannen schreeuwen tijdens het plassen lachend tegen elkaar “wat kan zeiken toch lekker zijn”, terwijl jij met een protesterende blaas zit. Je ritst je broek maar weet dicht, want toch gaat toch niks worden.
Een goede oplossing is om een gesloten toilet op te zoeken, zodat je geen last hebt van pottenkijkers die op je zaakje staan te gluren. Grote kans dat het dan vanzelf al begint te lopen. Er bestaat echter nog een methode om voor eens en altijd van je plasangst af te komen die alles te maken met je ademhaling.

Breath Holding Technique
Met deze techniek zorg je dat jouw bekkenbodemspieren ontspannen zodat jij je opgehouden plas eindelijk kunt laten lopen. Je ademt in en vervolgens adem je 75% uit en hou je je overige adem, terwijl je al je spieren ontspant. Op het moment dat je naar lucht wilt happen, hou je het ngo eventjes langer vol. Na ongeveer 20 seconde voel jij je bekkenbodemspieren ontspannen en dat is precies het moment om met je buikspieren druk op je blaas te zetten. Hierna hervat je gewoon je normale ademhaling.
In het begin zal het even zoeken zijn tot welk punt je moet gaan met het inhouden van je adem. Het is namelijk niet nice als je met je schedel tegen de vloertegels ketst omdat jij zolang je adem hebt ingehouden dat je flauw valt.
Toch zal dit niet snel gebeuren omdat je lichaam namelijk automatisch reageert als je bijna flauwvalt en de drang om dit te voorkomen is groter dan de drang om je adem in te houden. Val je vaak flauw? Dan is het wel verstandig om deze methode eerst met je huisarts te overleggen.
Werkt de breath holding technique niet voor je plasangst? Dan had je die schijf misschien niet moeten pakken, dat pist namelijk ook voor geen meter.