Zo overleef je jouw menstruatie

Ongesteld zijn is geen pretje en veel vrouwen hebben last van menstruatieklachten. En die mogen best wel wat serieuzer worden genomen. Heftige pijn die bij menstruatie optreedt moeten we niet als normaal zien. Met dit artikelen proberen we jou te helpen om om te gaan met deze klachten en die paar vervelende dagen zo comfortabel mogelijk voor je te maken.

Menstruatieklachten

First things first, je moet weten dat jouw buikpijn, hoofdpijn, vermoeidheid of andere klachten geen aanstellerij zijn. Niemand kan in jouw lichaam kruipen om de klachten te voelen, maar dat wil niet zeggen dat ze er niet zijn. Toch kunnen menstruatieklachten nogal verschillen. Mocht je jezelf afvragen hoe zorgelijk jouw klachten zijn, dan kun je een test doen op de site van het Menstruatie Instituut.

Luister naar jezelf

De belangrijkste tip die we je kunnen geven is om naar je lichaam te luisteren. Tijdens de ellende die ‘menstruatie’ heet is het van belang dat jij lief voor jezelf bent. Mocht je jezelf te slecht voelen om naar school of werk gegaan, ga in gesprek met je docent of werkgever. Dat is misschien confronterend, maar leg uit wat je klachten zijn en bespreek samen wat een oplossing zou kunnen zijn. Voel je niet schuldig, jouw eigen welzijn staat namelijk voorop. Fack it wat anderen hiervan denken.

menstruatie-1
Credits: Joshua Rawson-Harris

Klachten verminderen

Zoals ik hierboven al aangaf zijn er verschillende menstruatieklachten, en dus ook verschillende manieren om de klachten te verminderen. Wat voor de een werkt, is voor de ander uit den boze.

Heb je last van buikkrampen? Dan kan seks of masturbatie jou helpen. Bij klaarkomen komt er namelijk zuurstof vrij en stroomt er bloed naar je onderbuik. Ook kunnen tijdens een warme douche de harde stralen van het water je een handje helpen, zonder dat alles onder het bloed gaat zitten. Je baarmoeder zal je dankbaar zijn.

Daarnaast moet je ook jurkjes of broeken dragen die te strak om je middel zitten, zeker als je last hebt van een opgeblazen gevoel.

Voeding

Tijdens jouw menstruatie is het belangrijk dat je genoeg ijzer, mineralen en vitamines binnenkrijgt. Je lichaam is hard aan het werk en een boost aan vitamines, ijzer en mineralen kan je klachten verminderen. Dit kun je in pilvorm tot je nemen, maar je kunt ook gezonde snacks eten tijdens een Netflix-sessie.

Tot slot

Bedenkt dat de pil of een bepaalde pijnstiller niet voor iedereen de oplossing is. Zo zijn sommige vrouwen lyrisch over een bepaalde pijnstiller, terwijl andere aangeven dat dit echt geen oplossing voor hen is. Neem de tijd om uit te zoeken wat voor jou werkt. Of dit nu pijnstilling, rust of het oppoetsen van de knop is, je hebt niks aan jezelf als je je een hoopje ellende voelt.

Credits: Yuris Alhumaydy