Zo tackel je eenzaamheid | Mindful Monday #9

Eenzaamheid

Af eb toe is alleen zijn heerlijk. Lekker in je eentje op de bank, Netflix aan en gaan. Toch kan het soms ook best vervelend zijn als te lang alleen bent. Het overkomt ons allemaal, maar gelukkig zijn er aantal manieren die jou kunnen helpen om jezelf minder eenzaam te voelen.

You’re not alone

In een periode van eenzaamheid hebben we vaak het gevoel dat we de enige op aarde zijn die dit ervaren. Nou, dat ben je dus niet. Uit een Amerikaans onderzoek uit 2020 blijkt dat ongeveer eenderde van de Amerikanen zich wel eens alleen voelen. In 2018 werd hetzelfde onderzoek uitgevoerd en de uitslagen waren haast identiek. Hieruit bleek ook dat één op de tien millenials zich wel eens alleen voelt.

Oorzaak

Jezelf alleen voelen is natuurlijk niet zonder reden. Psycholoog Mateusz Grzesiak vertelt dat eenzaamheid geworteld zit in de ontevredenheid in onze levens. Het gaat volgens hem niet altijd over je fysiek alleen voelen (wat je kan voelen in een kamer met meerdere mensen).

Dit kunnen we ook terug zien op social media waar mensen vaak honderden vrienden hebben. We zitten zo veel op social media, maar toch voelen we ons alleen. Dit kan ons zelfbeeld beïnvloeden en dit heeft weer directe invloed op hoe we over onze plek op de wereld denken. Het gebrek aan intieme relaties op social media laat ons eenzaam voelen. Wij hebben een aantal hacks voor je om eenzaamheid te tackelen.

Eenzaamheid-1
Credits: Kristina Tripkovic

1. Balans

De cultuur waarin we tegenwoordig leven is individualistisch AF. We kijken meer naar onszelf dan anderen. Toch zouden we er baat bij hebben wanneer we hier een beter balans in vinden, waarin we evenveel aandach gevent aan onszelf, ons werk en onze vrienden.

2. Vind een activiteit die je leuk vindt

Wanneer je jezelf alleen voelt is helpt het om aan een leuke activiteit te beginnen. Denk hierbij aan een teamsport, lokale schaakvereniging of begin een eetclub. Hierdoor ben je niet alleen actief en bezig, maar leg je ook connecties met mensen die dezelfde interesses hebben.

3. Connecties onderhouden

We kunnen niet altijd verwachten dat je vrienden jou altijd uitingen voor een kop koffie. Neem zelf initiatief en nodig vrienden bij jou thuis uit voor een kop koffie, of een dikke fissa natuurlijk! We moeten zelf moeite doen om onze connecties te onderhouden.

4. Omgeef je met dezelfde soort mensen

Het kan natuurlijk zijn dat je zelf erg introvert bent en niet zo outgoing bent om het initiatief te nemen. Als jij als introvert persoon tussen een blik extraverte personen staat, kan je jezelf als snel eenzaam voelen. Zoek daarom mensen op die hetzelfde zijn als jij. Deze mensen liggen op jou lijn en begrijpen wanneer jij af en toe alone time wil.

5. Leef gezond

Door gezond te eten en af en toe goed te zweten van het sporten maakt je lichaam endorfines aan. Hierdoor voel je je over het algemeen beter en minder eenzaam. Misschien ontmoet je wel een nieuwe gym buddy tijdens het sporten?

6. Zeg ‘ja’

Nee zeggen is natuurlijk makkelijk, maar als iemand jou op een avond vraagt om een drankje, zeg dan ja. Die serie die je op Netflix wilde kijken staat er morgen ook nog op, dus dat kan best wachten.

Leg je focus op mensen die er toe doen en mensen die er hetzelfde in staan als jij.

Eenzaamheid-2
Credits: Sam Manns