Wist je dat zonder de vrouw, bier nooit was ontstaan?

bier-4

Bier. Het vloeibare goud dat mannen drinken om te laten zien hoe stoer ze wel niet zijn. Met vrienden in de kroeg, tijdens een barbecue, na een lange dag werken óf gewoon omdat het lekker is. Een echt mannendrankje dus, zou je zeggen. Wat als ik je zeg dat we nooit hadden kunnen genieten van een pilsje zonder het mooie vrouwelijke geslacht. I know, mind is blown.

Way back

Bier gaat way back en bestaat al duizenden jaren. Maar wat blijkt nou, het aller-allereerste recept dat is opgeschreven is afkomstig van een vrouw. Rond 1800 voor christus beschouwde de Soemeriërs Ninkasi als de godin van het bier en waren één van de eerste volkeren die ons bewijzen nalieten van bier. Het werd gebrouwen in keukens, waar de vrouwen het uiteraard voor het zeggen hadden. Rond de vijfde eeuw werden vrouwen ook wel ‘alewifes’ genoemd, omdat zij grote oplages bier brouwden voor hun vrienden en familie en het restant verkochten aan huis.

Revolutie van van bier

De reden waarom we gerstenat over het algemeen associëren met het mannelijk geslacht, komt door het ontstaan van brouwgildes in Londen rond 1200. Op dat moment ontstonden er ook regels over het brouwen van bier en kreeg het drankje, met de ontdekking van het toevoegen van hop, een steeds groter bereik. De vrouwen in de keuken werden vervangen door grote machines en een nóg grote industrie, waar mannen de scepter zwaaide.

In het begin van de 20ste eeuw, na de Industriële Revolutie, was de productie en consumptie van bier volledig in de handen van mannen. Het gevolg hiervan was een veranderend imago van vrouwen, die ineens ingetogen, maagdelijk en getrouwd moesten zijn. Vanaf toen was het voor vrouwen ineens not done om bier te drinken. Gelukkig is die stempel inmiddels van de goudgele rakker af en kijkt niemand een vrouw meer raar aan wanneer zij een lekker koud glas gerstenat in der strotje gooit. Some even say it’s attractive. Anyway, we mogen de vrouw op onze blote knietjes bedanken voor één van de lekkerste drankjes ooit.

bier-2
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *