Zoveel kilo poep produceert een mens in zijn of haar leven

poep-3

Hoeveel drollen iemand draait verschilt van week tot week, van mens tot mens en zelf van land tot land. Eén ding staat wel vast: het gemiddeld aantal kilo’s poep dat in een mensenleven wordt geproduceerd is meer dan het gewicht van een Aziatische olifant. Hoeveel precies? Dat lees je hieronder.

Wanneer je om je heen kijkt, zie je al snel dat het aantal keer naar het toilet gaan voor een ‘nummer twee’ voor iedereen anders is. Die collega die om het uur even gaat zitten, of je broer of zus die ‘s ochtends én ‘s avonds een vast tijdstip heeft om te gaan poepen.

Onderzoek

Onderzoekers van de Amerikaanse Harvard Medical School bestudeerden het poepgedrag van 4775 mensen die zelf vonden dat ze een normaal ‘poepritme’ hadden.

Van deze groep deelnemers gaf 96% aan dat ze tussen de drie keer per week en drie keer per dag een grote boodschap legden. De conclusie van de onderzoekers ws dat het gezond is om tussen de drie en eenentwintig drollen per week te produceren. 60% kakt tussen de drie en zeven keer per week.

Uit een onderken van de Rijksuniversiteit van Groningen blijft dat wij Nederlanders gemiddeld iets hoger zitten. Wij kleinen namelijk gemiddeld 1,2 keer per dag een mooi kunstwerk in de pot.

Oorzaken voor veel poepen

Er zijn veel factoren die invloed hebben hoe vaak je moet schijten. Het eten van veel groente en fruit zorgt ervoor dat je vaker een bezoekje aan het toilet brengt voor de grote boodschap. Hier zitten veel vezels in en die zorgen voor zachte drollen, die sneller door je darmen glijden dan droge kak.

Zenuwen spelen ook een rol bij het aantal keer dat je moet poepen. Door stress spannen ontspannen je darmen weer. En hoe vaker ze dit doen, hoe sneller je darmen de ontlasting naar buiten werken. Alcohol heeft eenzelfde effect. Je verteringsstelsel werkt dan namelijk hard om deze giftige stof ASAP je lichaam uit te krijgen. We zullen dit bij deze even ‘katerkak’ noemen.

Poep-4

 

Gewicht van drollen

Hoe zwaar je stront is, hangt onder andere af van je lichaamsgrootte, eetgewoontes, hoeveel water je hebt gedronken en hoe vaak je naar het toilet gaat om te poepen. Hoe groter je bent en hoe meer je eet en drinkt, hoe zwaarder je poep in de regel is. Ook mensen met een minder regelmatige stoelgang leggen vaak zwaardere vlaaien per keer. Omdat dit dus als het ware wordt opgespaard.

Uit een onderzoek van de Britse University of Cambridge ontdekten wetenschapper dat westerlingen de lichtste uitwerpselen produceren. Japanners en mensen uit ontwikkelingslanden bleken de grootste drollen te produceren. Dit komt waarschijnlijk doordat in de westerse wereld veel veelarm fastfood wordt gegeten, en in die andere landen juist meer vezelrijk voedsel eten.

Hoeveel kilo poepen we in ons leven?

En dan het antwoord op de prangende vraag: hoeveel kilo poept een mens in zijn of haar leven? Gemiddeld poepen we zo’n 128 gram per dag. Met een gemiddelde levensverwachting van 81, pers je dus 3.787 kilo poep je darmen uit. Dit is meer dan het gewicht van de gemiddelde Aziatische olifant, die weegt namelijk 3.350 kilo.

poep-1
Credits: Cottonbro