Met 8D audiotechnologie lijkt het alsof je op een festival staat

8D Audiotechnologie

Talloze muziekevenementen zijn afgeblazen door het ellendige coronavirus. Dat betekent dus niet uitgaan, geen concerten en geen festivals waar we ons lekker kunnen misdragen. We zitten al zo goed als twee weken thuis en het FaceTimen met vrienden zijn we inmiddels ook wel beu. Onze innerlijke paradijsvogel wil eruit en we willen dansen tot de zon op.

Toch is het belangrijk dat we maatregelen die het RIVM heeft opgelegd goed naleven, want er is natuurlijk niets belangrijker dan onze gezondheid. Maar om toch uit de quarantaine-sleur te komen is 8D audio DE uitkomst. Hiermee lijkt het namelijk alsof je heerlijk staat te shinen bij de Main met een drankje in je hand en het zonnetje op je bol.

8D audiotechnologie

Het begon eigenlijk allemaal vorige week donderdag. Ik kreeg van een vriend een audiofragment doorgestuurd in onze groepsapp: “Dit moet je even luisteren met koptelefoon”. Omdat dit meestal vuige berichten betreft, pakte ik met wat argwaan mijn koptelefoon. “Doe er ook je ogen bij dicht” vervolgde diezelfde vriend.

Zo gezegd, zo gedaan. Een paar seconden nadat ik op play had gedrukt begon de chickenskin zich over mijn lichaam te verspreiden. Met je ogen dicht lijkt het alsof de muziek een goed gecoördineerde wals door je hoofd maakt. Het is een beetje als spacen zonder daarvoor een kwartje in je mik te duwen. Een bizarre audiotechnologie, maar is helemaal niet zo nieuw als je zou denken.

Het technische verhaal achter 8D-audiotechnologie zullen we je besparen, maar dat er niet écht sprake is van achtdimensionale audio moge duidelijk zijn. Toch krijg je het gevoel alsof je in een andere dimensie belandt, doordat je hersenen in de maling worden genomen door de speciale manier van audiobewerking. Het geluid wordt namelijk verdeeld tussen het linker- en rechteroor, waardoor je brein denk dat het liedje van een specifiek punt komt. Maar omdat dit steeds verandert, lijkt het alsof de muziek om je heen is.

Solo festivalervaring

Ben je benieuw naar dit alternatief voor een festival of concert? Het audiofragment dat circuleert op het internet is een remix van a-capellagroep Pentatonix en zangeres Billie Eilish. Inmiddels zijn er volledige Spotify-afspeellijsten die zich richten op deze speciale tak van muziek. Dus ga in het zonnetje zitten, zet je koptelefoon op en geniet van deze solo festivalervaring.