9 manieren om een kater de baas te zijn

Kater

Inmiddels weten we beter dat we geen dingen moeten kopen waarop staat dat het een ‘remedie voor een kater’. Dat is namelijk helaas te mooi om waar te zijn, maar er zijn wel dingen te koop die werken tegen tegen de hoofdpijn, misselijkheid en het algehele gevoel alsof je onder een vrachtwagen hebt gelegen, toch? We vroegen experts naar hun katertips en vroegen wat echt werkt. Hoewel onderzoek naar dit onderwerp beperkt is, en er nog geen eenduidige oplossing is om alle symptomen van een kater te bestrijden, zijn er wel een paar dingen die specifieke problemen kunnen verhelpen. Ben jij er klaar voor?

Zo ben je binnen no time de kater de baas

Veel water drinken

H2O is een essentieel om je kater het hoofd te bieden. Zoals je waarschijnlijk al weet werk alcohol diuretisch en kan het uitdroging veroorzaken. Voor je met je dronken smoel op je kussen ploft is het belangrijk om ongeveer een halve liter water te drinken. Ook is het verstandig om tijdens het uitgaan elke keer een glas water bij je bier te bestellen.

Geen sportdrankjes

Alhoewel alcohol zorgt voor een verlies van elektrolyten in het lichaam, is er niet veel dat helpt om dit direct aan te vullen. Onderzoek heeft aangetoond dat Gatorade niet beter is voor je kater dan kraanwater, dus bespaar jezelf het geld.

Koffie?

Veel mensen – kater of niet – gebruiken een kop koffie om wakker te worden en helder te kunnen denken op hun werk. Maar een trip naar Starbucks geeft je geen langdurige effecten, en cafeïne kan zowel katers en migraines tegengaan als veroorzaken. Dit is dus geheel afhankelijk per persoon. Als je wel een kop koffie drinkt tegen de kater, zorg dan dat je er genoeg water bij drinkt, aangezien onderzoeken stellen dat cafeïne uitdroging veroorzaakt.

Biertje pakken?

Slecht idee, het veroorzaakt een verdovend effect, maar alles wat je doet is het onvermijdelijke uitstellen, en de kans is groot dat het je hoofdpijn erger maakt. Nog een reden om niet nog een biertje open te maken om je kater te overstemmen: experts zijn het erover eens dat als je dit doet, je het risico op misbruik vergroot en dit kan leiden tot afhankelijk worden van alcohol. Absoluut niet iets wat je wilt…

Toast of crackers

Weet je nog hoe je moeder je toast gaf toen je vroeger griep had en niets binnen kon houden? Dit is goed advies voor volwassenen die de hele nacht de wc hebben geknuffeld. Hoewel niets de achtbaan in je maag tot rust kan brengen, kunnen koolhydraten wel helpen om je bloedsuikerspiegel weer te normaliseren in de ochtend. Normaal gesproken reageert je lever op een lage bloedsuikerspiegel door meer glucose van opgeslagen koolhydraten te gaan produceren. Maar als je te veel hebt gedronken, is je lever eerst druk met de alcohol verteren en kan het geen extra werk aan. Om deze reden blijft je bloedsuikerspiegel laag en kan je je prikkelbaar en moe voelen.

Een vette hap

Wat je eet na het drinken maakt niet uit, het is wat je eet vóór al die biertjes en shotjes. Dat kan namelijk wél helpen tegen die kater van de volgende dag. Eten helpt tegen de absorptie van alcohol, en hoe langer het duurt voor de alcohol in je bloedstroom terecht komt, hoe langer het duurt voor je last gaat hebben van die gemene kater.

Pijnstillers

Verlicht een bonkend hoofd met een pil (of twee, afhankelijk van de aanbevolen dosering) maar houd het bij ontstekingsremmende medicijnen zoals aspirine en ibuprofen, geen paracetamol. Hoewel paracetamol misschien prima werkt tegen hoofdpijn, als je het combineert met een lever die overuren draait om de alcohol te verwerken, kan het leverschade aanrichten.

Sporten

Een drankje – een glas bier, wijn of een portie sterke drank – wordt ongeveer in een uur tijd door je lichaam verteerd, dus de hele theorie van ‘de alcohol uit je lichaam zweten’ is een fabel. Aan de andere kant kan de endorfine die je aanmaakt door sporten wel een positieve invloed zijn op je humeur. En een paar calorieën verbranden kan je schuldgevoel over hoeveel je de avond ervoor in vloeistoffen naar binnen hebt gewerkt ook weer in balans brengen. Zorg wel dat je een fles water bij de hand houdt zodat je niet nóg meer uitdroogt.

Seks

Verreweg onze favoriete manier om een kater te bestrijden. Hoewel er geen onderzoek is dat aantoont dat seks tegen een kater werkt, zorgt het er wel voor dat de tijd sneller gaat en je jouw ellendige gevoel even vergeet.