Baardolie: alles wat je moet weten over het verzorgen van je baard

Baardolie-1

Deze is voor de guys en hun baard. Je vindt ze tegenwoordig op elke hoek van de straat. Gevarieerd van three day stubble-look tot forse lokken aan de kaaklijn. Baarden maken de man. De baard ontstaat nadat je te lui bent om te scheren of toe was aan iets nieuws. Een baard kan natuurlijk ook gewoon bij jouw levensstijl passen, inclusief een goed glas whisky, stijlvolle kleding en een dikke sigaar.

Hoe goed een baard je ook staat. De bos aan je wangen en kin kan er behoorlijk onverzorgd uitzien. Daarom is het essentieel om de lokken goed te verzorgen met een baardolie. Na het wassen van je baard zijn alle natuurlijke oliën eruit gewassen. Deze moeten daarom weer aangevuld worden.

Wat is baardolie?

First things first. Baardolie is een mix van diverse voedzame oliën die in de haarzakjes trekken, waardoor je minder last hebt van irritaties en jeuk. Hierdoor ga je baardroos, jeuk en een gevoelige huid tegen. De beste baardoliën zijn gemaakt van natuurlijke oliën en zijn daardoor geschikt voor elk huidtype. Het is dus belangrijk dat je voor kwaliteit gaat!

Waarom te gebruiken?

  • Baardolie wordt gebruikt om de weggewassen natuurlijke oliën weer ‘aan te vullen’. Hierdoor creëer je een gezonde glanzende look.
  • Het verzorgt de baardharen en de huid dat verstopt zit onder de baard. De kwalitatieve baardoliën maken de haren zachter. Daarnaast hydrateert het de huid, waardoor je minder last hebt van irritaties en jeuk. Ook stimuleert het de gezonde baardgroei.
  • Het gebruik van baardolie gaat roos én dus jeuk tegen

Hoe weet ik of een baardolie goed is?

Inmiddels is het aanbod aan baardolie enorm. Daarom moet je alert zijn bij het kopen van een baardolie. De beste baardolie bevat altijd de twee basis ingrediënten: carrier olie en essentiële oliën (de geurmaker).

Carrier oliën

Zorg dat de baardolie voor minstens 90% uit carrier olie bestaat. Dit is namelijk de olie die de baard en onderliggende huid gaat voeden en verzorgen. Het geeft je baard de nodige vitaminen, zorg dus dat dit altijd het hoofdingrediënt is bij een olie.

Voorbeelden van carrier oliën zijn: jojoba olie, argan olie, kokosolie, olijfolie, avocado olie, zonnebloem olie, druivenpitolie, amandelolie en hennepolie.

Essentiële oliën

De essentiële oliën worden gebruikt om de olie een lekkere geur te geven. Hierdoor wordt het uitkiezen van een baardolie iets persoonlijks. De geur is na zo’n drie uurtjes wel weer weggetrokken, dus je kunt gewoon parfum gebruiken. Soms hebben deze essentiële oliën nog een tweede functie zoals een desinfecterende werking. Pas hiermee op, want dit kan voor huidirritaties zorgen. Zorg dus altijd dat de essentiële oliën maar beperkt aanwezig zijn.

Tot slot: hoe gebruik je baardolie?

Het is belangrijk dat de baardolie op een schone én droge bos baardharen gebruikt wordt. Gebruik een natuurlijke zeep bij het wassen van je baard. Druppel vervolgens een aantal druppeltjes op de palm van je hand, wrijf je handen op elkaar en verspreid vervolgens de olie in je baard. Om de olie nog beter de verdelen kun je gebruik maken van een baard borstel. Vervolgens laat je het intrekken.

Baardolie mag je een aantal keer per dag gebruiken, beetje afhankelijk van je type baard. Een baard die snel heel droog wordt, mag best een aantal oil sessions hebben op een dag. Is je baard nu van nature al heel erg vettig, gebruik dan alleen een mini-druppeltje olie in de avond. Dan kan deze de hele nacht goed intrekken en loop je overdag niet met een vette plak haar op je gezicht.

Wij zetten hieronder een aantal toppertjes voor je op een rij!