DJ Faces: een ode aan de grondleggers van housemuziek

DJ Faces

Fotograaf Jos Kottmann reisde 12 jaar lang de hele wereld over om de iconen uit de housescene op de gevoelige plaat vast te leggen. Van Chicago, Detroit, New York, Parijs, Londen, Johannesburg en Amsterdam tot Rotterdam en soms deed hij er wel 9 jaar over om een afspraak te maken met een grote artiest. Over commitment gesproken! Op donderdag 17 oktober presenteert Jos Kottmann zijn nieuwe boek DJ Faces tijdens het Amsterdam Dance Event in 5&33 Gallery. Het boek bestaat uit een uitgebreide collectie zwart-witportretten die de krachtige en kwetsbare kant van de grondleggers van de house scene weerspiegelt.

DJ Faces: de ontwikkeling van housemuziek

Jos Kotmann legde voor zijn boek 110 DJ’s vast op de gevoelige plaat en in sommige gevallen duurde het jaren voordat hij de  DJ’s zo ver kreeg om dor hem te worden gefotografeerd. Grootheden als Carl Cox, Derrick May, Joris Voorn en Sven Väth poseerden voor het boek. Meestal in het hotel, op straat en soms snel in de club voor of na de boeking. “Vaak probeerde ik fotografie te combineren met andere klussen. Soms lukte dat niet en vloog ik echt de wereld over voor die ene foto. DJ Faces toont niet alleen mijn muzikale helden, maar demonstreert ook het proces hoe house music zich heeft ontwikkeld en verspreid over de wereld”, aldus Kottmann.

Open en puur

De rauwe zwart-witfoto’s laten de open en pure kant van de DJ’s zien. Ook de citaten en persoonlijke verhalen geven het werk extra lading. Kottmann is erin geslaagd een realistisch beeld neer te zetten van de mensen achter de muziek. Op de cover van DJ Faces is de Amerikaanse muzikant en muziekproducent Osunlade zichtbaar, die DJ Faces beschrijft als ‘a family album of sorts’. Tevens schreef hij – samen met producer en internationaal diskjockey Derrick May – de prologen van het boek.

De liefde voor house muziek ontstond bij Jos Kottmann op jonge leeftijd. Hij offerde offerde alles op voor zijn hobby en combineerde dat met zijn opleiding aan de Fotoacademie. Hij ging nergens heen zonder zijn camera en begon al snel met fotograferen op feesten en in clubs. Geen Jos zonder camera, geen feest zonder Jos. Dit vormde de basis voor een website die razendsnel uitgroeide tot hét online platform in de housescene: ‘Love2Party’. Vanaf dat moment stond Kottmann op elke gastenlijst en kreeg hij de kans om diverse DJ’s backstage te ontmoeten na hun gigs. Met sommigen bouwde hij zelfs een nauwe band op, wat je goed terugziet in vele portretten in het boek.

DJ Faces is vanaf 17 oktober te koop bij Mendo en via de website www.djfacesbook.com