EXIT Festival opende met succes als eerste grote Europese festival zijn poorten

Exit Festival

EXIT Festival ging afgelopen maand de geschiedenis in als het eerste grote Europese festival dat deze zomer plaatsvond na de pandemie. Meer dan 180.000 muziekliefhebbers uit meer dan 70 landen trokken gedurende vier dagen en nachten door de poorten van het Petrovaradin Fort in Novi Sad. Wetenschappelijk onderzoek en het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen in Novi Sad, tonen aan dat het festival met de veiligheids- en gezondheidsmaatregelen, veilig heeft plaatsgevonden. 

 EXIT Festival

EXIT, meervoudig winnaar van de ‘Best European Major Festival‘-award, vierde dit jaar ook zijn 20ste verjaardag. Muziekfans van over de hele wereld kwamen opnieuw samen om te dansen, en het leven en de terugkeer naar de normaliteit te vieren. Dat er een enorme behoefte is aan evenementen blijkt uit het feit dat de 4-Day tickets een week voor aanvang van het festival waren uitverkocht. Ondanks de pandemie was het publiek van EXIT dit jaar zo kleurrijk als het maar zijn kan. Meer dan 50% van de 4-Day tickethouders kwam uit het buitenland.

Exit Festival-2
Credits: Gabriëlle Schouten

Geen massale besmetting

Een onderzoeksgroep van 345 bezoekers werd in twee groepen verdeeld – een groep die al gevaccineerd was en een groep die een negatieve test moest aantonen om het festival te kunnen betreden. Iedereen werd getest voordat zij het festival betraden van 8 tot 10 juli. Slecht één persoon testte positief; die mocht het festival niet betreden. De tests werden na zeven dagen herhaald, van 15 tot 17 juli, en de resultaten zijn meer dan bemoedigend: in beide groepen testte niet één persoon positief op het COVID-19 virus. 

 Met de strenge toegangscontrole hadden we dergelijke onderzoeksresultaten wel verwacht. Het zal enige tijd duren voordat de definitieve analyseresultaten bekend zijn, maar nu al kan worden gesteld – zowel op basis van de onderzoeksresultaten als het aantal dagelijkse nieuw besmettingen in Novi Sad – dat EXIT Festival geen plaats was van massale besmetting met het virus” aldus Veselin Bojat, directeur van het Gezondheidscentrum van Novi Sad.

Credits: Gabriëlle Schouten

Sprake van succes

Een ander overtuigend bewijs dat het virus zich bij EXIT niet massaal heeft verspreid, is het feit dat er na 12 dagen na de start van het festival geen sprake is van een significante verslechtering van de epidemiologische situatie in Novi Sad. De dagelijkse virusstatistieken van Novi Sad in de periode van 8 tot 19 juli, wijken dan ook niet af van de gemiddelden van de rest het land. Van de bijna 20.000 buitenlanders die EXIT bezochten, en die in de meeste gevallen PCR-test nodig hadden om naar hun land terug te keren, testte slechts één bezoeker positief.

De resultaten tonen aan dat zelfs tijdens een pandemie een middel en een model kan worden gevonden waarmee zelfs de grootste evenementen veilig kunnen plaatsvinden. Dit onderzoek is onze bijdrage aan de strijd van de hele evenementen- en muziekindustrie voor een betere behandeling in Europa en andere landen dan tot nu toe het geval is geweest. Ik roep onze hele industrie op de krachten te bundelen en te strijden voor een eerlijke behandeling van onze industrie op internationaal niveau“, aldus de oprichter en directeur van het EXIT Festival, Dušan Kovačević.

 Strenge controle

De toegangsbeperkende maatregelen op EXIT Festival werden streng gecontroleerd. Meer dan 16.000 bezoekers toonden een digitaal groen certificaat aan, waarvan maar liefst 95% al was gevaccineerd. Voor degenen die geen geldig digitaal groen certificaat hadden, werden gratis tests georganiseerd. In vijf dagen werden 18.336 mensen getest, waarvan slechts 10 personen (0,05%) positief testten en het festival niet mochten betreden. Bezoekers uit het buitenland werden gecontroleerd aan de hand van de documenten waarmee zij het land waren binnengekomen, wat in de meeste gevallen een PCR-test was.

Check via deze link de hele dikke aftermovie van de 2021-editie.

Credits: Gabriëlle Schouten