Hoe lang duurt een pot seks gemiddeld?

Of je nu bang bent dat je te snel klaarkomt, of omdat je juist moeite hebt om tot een orgasme te komen? We kunnen wel stellen dat de pornografie zorgt voor onrealistische verwachtingen tussen de lakens. Het is daarom helemaal niet gek om jezelf af te vragen hoe lang seks zou ‘moeten’ duren. Wij geven antwoord op deze brandende vraag!

Hoe langs zou seks ‘moeten’ duren

Om met de deur in huis te vallen, als het gaat om tijdsduur van seks zijn er gelukkig geen officiële regels. En dus is het niet zo zwart-wit als je misschien zou denken. Hoe lang een pot seks gemiddeld duurt is per koppel of bedpartner verschillend. Denk bijvoorbeeld aan jullie persoonlijke voorkeuren, leeftijd, fysieke gezondheid, stemming, mentale gezondheid, stress, afleiding en prestatiedruk.

Misschien heb je weleens aan iemand gevraagd hoe lang seks zou moeten duren. De kans dat je toen een betrouwbaar antwoord hebt gekregen is waarschijnlijk vrij klein. Dat komt omdat mensen liever niet toegeven hoe lang ze het volhouden. En daarbij komt ook kijken dat we in the heat of the moment zeker niet met tijd bezig zijn. Het komt namelijk raar over wanneer je een stopwatch aanzet voordat je bovenop iemand springt. Maar wat als we dat wél zouden doen?

Onderzoek

Wij doken in de krochten van het internet om een antwoord te geven op de vraag hoe lang seks gemiddeld zou ‘moeten’ duren. We stuitte hierbij op een onderzoek dat gedaan is op 500 koppels uit vijf verschillende landen: Nederland, Verenigd Koninkrijk, Spanje, Turkije en de Verenigde Staten. Alle mannen die meededen waren 18 jaar of ouder, hadden een stabiele heteroseksuele relatie voor ten minste 6 maanden en hadden regelmatig seks. Voor een periode van 4 weken werd elke vrijpartij nauwkeurig met een stopwatch bijgehouden.

Niet heel charmant, maar all in the name of science zullen we maar zeggen. De deelnemers drukte op start bij de eerste penetratie en drukte vervolgens op stop wanneer ze klaarkwamen. Dat dit de stemming kan beïnvloeden en het niet de natuurlijke gang van zaken is kunnen we natuurlijk begrijpen. Maar wetenschap is nagenoeg nooit perfect.

Credits: Veri Ivanova

Conclusie

Dus wat waren de uitslagen? Het meest opvallende was dat er enorm veel variatie zat in de resultaten: van 33 seconden tot 44 minuten. Een enorm verschil!

De gemiddeld tijdsduur van alle koppels die meededen, over elke pot seks genomen kwam uit op 5,4 minuten. Maar als er iets duidelijk is geworden tijdens dit onderzoek is dat er geen ‘normale’ tijdsduur is voor een vrijpartij. Het onderzoek mag dan gericht zijn op het moment van penetreren tot ejaculatie, maar seks omvat natuurlijk veel meer dan dat. Voorspel en naspel zijn niet alleen belangrijk, maar kunnen voor veel mensen zelfs nóg meer voldoening geven.

Goede seks is nog altijd belangrijker dan langdurige seks. Focus je dus op aspecten van seks die jullie als koppel waardevol vinden en laat je niet misleiden door maatschappelijke verwachtingen of wat zogenaamd ‘normaal’ zou moeten zijn.

Credits: Dainis Graveris