Waarom koud douchen ontzettend goed voor je is

Koud douchen-2

We begrijpen dat er weinig dingen zijn dan lekker lang onder een warme douche te staan. Echt hoor, maar wist je dat koud douchen eigenlijk veel beter voor je is. Meerdere studies hebben namelijk bewezen dat het ontzettend veel gezondheidsvoordelen heeft. Misschien ben je nu nog niet overtuigd, maar na het lezen van dit artikel garanderen we je dat je vaker onder een koude douche springt!

De gezondheidsvoordelen van koud douchen

Zoals gezegd is een warme douche heerlijk na een lange dag werken of een zware sessie in de sportschool. Toch heeft het ook veel nadelen. Misschien wil je er met de temperaturen buiten nu niet aan denken. Toch is douchen met koud water veel beter voor je. Naast het feit dat het knetter gezond voor je is, zijn er ook andere goede redenen om je douchebeurt koud af te sluiten.

Energie

Dacht je dat koffie in de ochtend jou bron van energie is? Probeer dan eens een koude douche! Als ik voor mezelf spreek, ben ik ‘s-ochtends vaak suf en moe. Met koud water schrik je jouw lichaam als het ware wakker een geeft je enorm veel energie. Ook gaat je hartslag omhoog en krijg je bloedcirculatie een ontzettende optater. Dit zorgt ervoor dat je bloedcellen extra zuurstof krijgen.

Koud douchen-3
Credits: Leah Kelley

Stress

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat dagelijkse blootstelling aan kou je humeur verbetert, stress vermindert én zelfs kan helpen tegen depressies. Daarnaast helpt een koude douche ook bij het voorkomen van ziektes.

Goed voor je huid en haar

Ook niet geheel onbelangrijk! Koud douchen is namelijk de beste natuurlijke manier om je huid gezond te kouden. Waar warm water kan je huid namelijk uitdrogen, zorgt koud water ervoor om je hoofdhuid gezond te houden. Koud water zorgt er namelijk voor de poriën zich sluiten en zijn ze minder kwetsbaar voor vuil, vet en olie. En we weten allemaal wat een gezonde hoofdhuid betekent: een prachtig bos haar!

Immuunsysteem

Koud water zorgt voor meer flexibiliteit in je lymfevaten. Deze toppers zorgen voor het afvoeren van afvalstoffen in je lichaam en beschermt tegen vervelende kwaaltjes. Op regelmatige basis koud douchen zorgt voor de aanmaak van meer witte bloedcellen. En laten we deze nou nodig hebben bij de bestrijding van virussen. Vooral wanneer je een zwak immuunsysteem hebt weet je wat je te doen staat.

Humeur

Nu je inmiddels weet dat koud douchen verschillende voordelen heeft, is de laatste misschien wel het fijnst. Niet alleen voor jou, maar ook voor mensen om je heen. Door onder een ijskoude douche te gaan staan krijg je een boost van adrenaline en endorfine. Deze hormonen geven een oppeppend gevoel, waardoor jij nooit meer met je chagrijnige kop de deur uit loopt. Daarnaast is bewezen dat het zelfs helpt tegen depressiviteit. Koud douchen is zo slecht dus nog niet!

Koud douchen-1
Credits: Sachith Hettigodage