Moet de man nog steeds betalen na een eerste date?

eerste date

We mogen eindelijk weer het terras op! Voor een borrel met vrienden of misschien voor een eerste afspraakje. Dus niet een wandeldate, maar lekker een drankje doen samen. De spanning, de kriebels en de nieuwsgierigheid. Sommigen van ons missen het enorm. Toch zitten er ook onduidelijkheden aan zo’n eerste date. Want waar moet je het over hebben? Wordt er al geneukt vanavond en ook wel handig om te weten; wie betaalt de rekening?

Onderzoek

Vroeger – in een ver, ver verleden – was het duidelijk; de man betaalt. Deed hij dat niet? Dan was hij gewoon een onbeschofte lulhannes. Nu zijn de tijden anders. Want vinden vrouwen het nog wel zo aantrekkelijk als een man voor hen de rekening betaalt? Of zijn we voort zo geĆ«mancipeerd dat dat echt ‘not-done’ is? Learnvest heeft onderzoek gedaan naar dit ingewikkelde vraagstuk en zijn tot een conclusie gekomen.

afspraakje
Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

Het blijft een ingewikkelde kwestie

De onderzoekers van Learnvest hebben onderzoek gedaan naar wat zowel mannen als vrouwen nou vinden van de betaalkwestie. Wat blijkt? We maken het onszelf niet makkelijk. Van alle ondervraagden vond 59% dat de man moet betalen, behalve als de vrouw het afspraakje heeft voorgesteld. 43% vond dan ook dat degene die het afspraakje heeft geĆÆnitieerd moet trakteren.

55% van de mannen gaf aan dat ze zouden aanbieden om de rekening te betalen. 63% van de vrouwen waardeert dit aanbod. Toch wordt het nog wat ingewikkelder, want 44% van de vrouwen vind het een afknapper als de man niet aanbiedt om de rekening te betalen, terwijl tegelijkertijd 40% van de vrouwen het niet waardeert als de man de rekening niet wil splitten. Lekker verwarrend.

afspraakje
Photo by Jon Tyson

Mannen maken het er ook niet makkelijker op. 64% van de mannen vindt namelijk dat de vrouw het deels betalen van de rekening aan moet bieden, maar het meerendeel van de mannen wil niet splitten. Volg je het nog?

Dus wie betaalt er de rekening van het afspraakje?

Je zult misschien wel denken dat het geven van een antwoord op deze vraag onmogelijk is, maar we hebben er toch echt een voor je. Mannen vinden het fijn als een vrouw aanbiedt mee te betalen, maar willen uiteindelijk zelf de rekening voor zich nemen. Vrouwen vinden het fijn als mannen betalen, maar vinden het niet fijn als een voorstel tot splitten wordt afgewezen.

De oplossing is; maak de afspraak dat degene die niet betaalt, wat waarschijnlijk de vrouw is, de volgende date betaalt. Zo heb je een eerlijke verdeling en een excuus voor een volgend afspraakje. Geen zin in een vervolg-date? Dan maakt het ook niet uit wat je doet. Net zo handig.

afspraakje